Avdramatiserer snøkaoset

Pia Bekkhus, som studerer i New York, lar seg ikke skremme av det voldsomme snøværet.
Mandag, 31 oktober, 2011 - 15:07


Snøfallet tok amerikanerne på senga. Men norske studenter i regionen avdramatiserer ekstremværet.

– Snøstormen kom som et sjokk, men den var jo over på en dag. Nå er mesteparten av snøen borte, sier Pia Bekkhus, som studerer i New York.

Preget av ustabilt vær

Bekkhus irriterer seg over det ustabile været, men lar seg ikke skremme av snø og vind.

– Været her er generelt ustabilt. Man kan ikke stole på værmeldinger, men jeg satser på at det snur. Snøfallet har jo ikke skapt et vakkert vinterlandskap. Gråbrun slaps ligger som et teppe over gatene, beskriver hun.

Innbyggerne i New York har vært igjennom både jordskjelv, orkaner og hetebølger de siste årene. Bekkhus avviser at snøværet har skapt panikk i den amerikanske storbyen.

– Det føles ikke særlig dramatisk. Snøfallet har ikke lagt en demper på Halloween-feiringen som har gått som planlagt. Innbyggerne her er vant med ekstreme værforhold, så snøværet har ikke gjort noe annet enn å irritere. Det skal jo ikke snø i New York i oktober, sier hun.

Verste snøfall på 132 år

Forrige gang det lå over to centimeter snø i Central Park i New York var i 1879. Nedbøren må ta skylden for en rekke forsinkelser og ulykker på USAs østkyst. Over 1000 flyavganger ble innstilt i helgen. Omkring tre millioner husstander uten strøm.

På enkelte steder – blant annet i delstaten New Hampshire – falt det opptil en meter snø i helgen.

Rammet flere delstater

Elleve mennesker har mistet livet som følge av uværet. De fleste omkom i trafikkulykker knyttet til snøstormen, mens en mann i 20-årene døde etter å ha kommet i kontakt med en strømførende kabel.

Statsmeteorolog Charlie Foley innrømmer at snøværet kom overraskende.

– Det er veldig sjelden at det faller snø før Halloween, sier han til New York Times.

Flere delstater på nordøstkysten av USA er rammet av snøkaoset. Pennsylvania, Massachusetts, Virginia, West Virginia og Maryland er hardest rammet. Været har også gått hardt utover den lille delstaten Connecticut.

– Over 750 000 mennesker er uten strøm, sier guvernør Dannel Malloy.

Det er flere strømbrudd enn orkanen Katrina forårsaket. De 750 000 strømløse risikerer en lite lysende fremtid. Malloy sier nemlig at strømmen trolig blir borte i en uke.

Emneord: