Usikkerhet om europeisk krisefond skaper uro

EU leter fortsatt etter land som vil investere i det nye krisefondet for gjeldstyngede euroland.
Mandag, 31 oktober, 2011 - 13:03


Turbulensen rundt gjeldskrisen i eurosonen er langt fra over til tross for at EU-lederne ble enige om flere viktige tiltak i forrige uke, melder NTB. Mandag endte handelen på de asiatiske børsene med en nedgang på rundt 1 prosent etter å ha føket i været i forrige uke.

Oppgangen kom som følge av at EU-landene natt til torsdag ble enige om en plan for å ta grep om gjeldskrisen som truer med å skape krise i hele den globale økonomien. At børsfesten ble kortvarig, skyldes at detaljene i planene ikke er klare. Blant annet er det fortsatt uvisst hvordan EU skal skaffe til veie pengene som skal pumpes inn i krisefondet EFSF.

Både Kina og Norge er blitt bedt om å investere i det nye fondet, men frykten for tap gjør at EU møter en avventende holdning.

Japanske løfter

I Japan kunne imidlertid EFSF-sjef Klaus Regling hente hjem en liten seier da den japanske regjeringen mandag lovet å fortsette å kjøpe obligasjoner i fondet.

Også Russland er villig til å hjelpe, men landet vil først og fremst investere direkte i EU-land på bakgrunn av samtaler med de enkelte landene. Pengene skal kanaliseres gjennom Det internasjonale pengefondet (IMF), ifølge Kremls fremste økonomiske rådgiver Arkadij Dvorkovitsj.

Regling reiser nå verden rundt for å overtale land til å investere i krisefondet. Ettersom kineserne har signalisert at de vil ha mer klarhet rundt fondet før de vil investere, kommer løftene i Japan som en lettelse. Men samtidig kan japanske tjenestemenn ikke love at støtten opprettholdes på samme nivå som tidligere, ifølge Dow Jones Newswire.

G20-møte i Cannes

Reglings rundreise blir gjennomført i forkant av G20-toppmøtet i Cannes torsdag og fredag, der lederne for verdens 20 største økonomier skal forsøke å samordne sin innsats mot problemene i verdensøkonomien.

Først og fremst vil lederne diskutere tiltak for å skape ny vekst, samt hvordan EUs gjeldskriseplan skal settes ut i livet. Ifølge AFP skal lederen også diskutere bonuskulturen i bankene, skatteparadiser, skatt på finanstransaksjoner og en internasjonal finansreform, samt den lave kursen på yuan, som får skylden for den store handelsubalansen mellom vestlige land og Kina.

Toppmøtet kan komme til å markere et historisk vendepunkt når det gjelder maktbalansen i verden hvis land som Kina, Russland, Brasil, India og Sør-Afrika, de såkalte BRICS-landene, legger fram løfter om bidrag til EUs krisefond.

Fra Kina har det imidlertid kommet signaler om at utvidelsen av EFSF ikke står på dagsordenen når lederne samles i Cannes.

 

Emneord: