Børsoppgang uteblir

Silvio Berlusconis avgang fikk liten virkning på børsen.
Mandag, 14 november, 2011 - 14:25


Etter at Silvio Berlusconi gikk av som italiensk statsminister lørdag kveld, var det ventet et stort utslag på verdensbørsene. De første minuttene etter at Oslo Børs åpnet klokken ni mandag morgen, steg børsen markant. Etter én time hadde det stabilisert seg mer, og den totale oppgangen var på rundt 0.8 prosent.

Utover formiddagen snudde trenden, og oppgangen ble til nedgang. I skrivende stund klokken 14 har Oslo Børs gått ned omtrent en halv prosent siden børsstart.

Ikke overrasket

Silvio Berlusconi hadde varslet at han ville gå av om en rekke innstramningsvedtak ble godkjent i det Italienske parlamentet. Da vedtaket var et faktum, holdt han ord.

Halvor Mehlum, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over at oppgangen er beskjeden.

- Det blir feil å si at dette var overraskende. Hele aksjemarkedet styres av investorenes reaksjoner i forhold til forhåndsprognosene. Markedet er for komplekst til å trekke bastante slutninger før børsens åpning, sier Mehlum.

Ingen betydelig endring

Mehlum mener at det aldri var opplagt at helgens endringer i Italia ville mobilisere investorene.

- Det virker som at investorene ikke ser på Berlusconis avgang som en betydelig endring. Det nye lederskapet fører ikke til automatiske endringer over natten. Fordi Italia er et land med fundamentale økonomiske problemer, forklarer Mehlum.

- Hva slags utvikling må til for at det skal gi en langvarig effekt på børsen?

- Renten på Italias statsgjeld er fortsatt skyhøy. Da den gikk ned på fredag så man at det hadde en positiv effekt på verdensbørsen. Hvis renten fortsetter sin nedgang med Monti som statsleder vil det få store effekter på børsen, sier Mehlum.

En tøff oppgave for Monti

Mario Monti er mannen som er blitt gitt oppgaven med å danne en ny regjering i Italia. Økonomen Monti får dermed oppgaven med å få landet ut av den økonomiske krisen.

Utnevnelsen av Mario Monti fikk bred støtte fra andre europeiske statsledere, deriblant Jens Stoltenberg. Professor Mehlum er pessimist med tanke på oppgaven Monti har foran seg.

- Han må jo være verdens beste statsleder for å snu utviklingen i Italias økonomi. De fundamentale problemene i økonomien vil ta veldig lang tid å få bukt med, tror Mehlum.

 

Mario Monti har en tøff oppgave foran seg.
Foto: Flickr.com/FriendsofEurope

 

Emneord: