Monti utnevner regjering i Italia

Mario Monti blir selv både statsminister og økonomiminister.
Onsdag, 16 november, 2011 - 14:53


I dag presenterte den ferske italienske statsministeren, Mario Monti, den nye regjeringen. Den politisk uavhengige Monti har utnevnt en regjering dominert av teknokrater, fagfolk uten politisk tilknytning. Monti går selv inn som økonomiminister.

Enkelte av ministerpostene er allerede blitt kjent for offentligheten. Ny minister for infrastruktur og industri blir Corrado Passera som er administrerende direktør i Intesa Sanpaolo, Italias største handelsbank.

Vil ikke ta ansvar

Audun Urke er statsviter fra UiB og driver ItalienskPolitikk.no. Han tror Monti egentlig ønsket seg flere sentrale politikere i regjeringen.

- Denne regjeringen vil etter hvert måtte gjennomføre noen upopulære innstrammingstiltak. Det er det nok mange av de Italienske topp-politikerne som ikke vil ha sitt navn assosiert med. Det kan skade deres rykte.

Kan klare seg til 2013

Det har vært spekulert i hvor lenge den Monti-ledede regjeringen kan holde i det politisk turbulente Italia. Monti selv har manet til tålmodighet hos markedskreftene.

- Jeg overser ikke betydningen til markedene, men vi befinner oss i et demokrati, og det er det behov for en viss tid, sier Monti til e24.

Monti mener selv at regjeringen må ha som mål å holde seg til parlamentsvalget i 2013. Urke mener dette blir vanskelig, men mulig.

- Det er selvsagt mulig at han varer til 2013. Men det avhenger hvilke tiltak han setter i gang og når han gjennomfører dem, sier Urke.

Vanskelig oppgave

Silvio Berlusconi er fortsatt leder i il Popolo della Liberta (PdL), frihetens folk på norsk, det største partiet i det italienske parlamentet. Den store makten dette gir Berlusconi, tror Urke kan bli et stort problem for Monti.

- Sentrum-høyre-koalisjonen ledet av Berlusconi vil kunne hindre han i å iverksette tiltakene. Dette tror jeg Monti frykter mest av alt, sier Urke.

- Hvilke konkrete problemer kan Monti støte på som statsminister?

- Hvis tiltakene Monti vil sette i gang også avhenger av grunnlovsendringer, blir det veldig vanskelig for Monti, sier Urke.

 

Emneord: