Ønsker fortgang i klimaforhandlinger

Flere norske delegater på klimatoppmøtet i Durban mener forhandlingene om en ny klimaavtale går for sakte.
Onsdag, 30 november, 2011 - 13:32


Over 20 000 delegater er samlet i Durban for å diskutere klimapolitikk og klodens dårlige klimaforutsetninger. Blant dem er norske Changemaker, som ikke er fornøyd med hvor lang tid verdens ministere bruker på å bli enige om en ny klimaavtale.

- Det går i det treigeste laget. Det er derfor vi er her, for å pushe forhandlerne i riktig retning, sier Jon Schjelderup i Changemaker.

I gang først neste uke

Han er én av tre fra organisasjonen som tilbringer to uker i Afrika for å påvirke forhandlingene i Changemakers favør. Deres to hovedmål for turen er å få til en videreføring av Kyotoprotokollen, og å få på plass retningslinjer for det grønne fondet. Dette fondet ble vedtatt i Cancun i fjor, og skal finansiere tiltak for utslippskutt og klimatilpassing i utviklingsland.

- Hvorfor har man ikke kommet frem til noe ennå under møtene som har foregått?

- Grunnen til at det ennå ikke er gjort noen vedtak her i Durban, er at forhandlingene så vidt har startet opp. Den første uka foregår det stort sett forhandlinger. Neste uke kommer ministerne. Først da starter høynivåmøtet, hvor nasjonene skal bli enige om sakene, fortsetter Schjelderup.

Trøtt på klima

Anne Martinussen i Regnskogfondet er enig med Schjelderup, og legger til at verden begynner å bli trøtt på klima.

- Dessverre begynner det å bre seg en viss klima-tretthet nå. Alle håpet at København ville gi en ny og god avtale, men der feilet verden spektakulært og det er naturlig at man spør seg om hvordan det går og hva man holder på med.

Martinussen mener mye av grunnen til at en klimaavtale ikke kommer i boks, er fordi de aller fleste politikere ønsker å bli gjenvalgt. Derfor unngår de å få igang de vanskelige og upopulære tiltakene som skal til for å få til en god og effektiv avtale.

Anne Martinussen fra Regnskogfondet og Noella Onsamwa fra den Demokratiske Republikken Kongo. Foto: Privat

Klimaet tåler ikke oljeeventyret

Schjelderup er klar på at han mener Norge gjør en god jobb under forhandlingene i Durban og generelt internasjonalt. Det er på hjemmebane det svikter. Derfor har Changemaker fullt fokus på hva som skjer her hjemme.

- Norge må slutte å drømme om et stadig forlenget oljeeventyr. Det tåler ikke klimaet. Vi må fase ut oljen, og fase inn fornybar energi. Samtidig må vi kutte egne utslipp fra  industri og transport.
 

Emneord: