Stanser krisehjelpen til Hellas

Grekerne må bestemme om de blir værende i eurosonen.
Torsdag, 3 november, 2011 - 07:55


Opprinnelig hadde Frankrikes president Nicolas Sarkozy håpet å diskutere langsiktige reformer av verdens finanssystem på møtet i byen som er mest kjent for sin årlige filmfestival.

I stedet blir topplederne nødt til å sette alle krefter inn for å unngå at den økonomiske thrilleren i eurosonen utvikler seg til en skrekkfilm.

Allerede onsdag kveld møtte Sarkozy den tyske statsministeren Angela Merkel og hennes greske kollega Giorgos Papandreou. Sistnevnte fikk klar beskjed og at krisehjelpen til Hellas stanses inntil grekerne har godtatt eurolandenes redningspakke.

Papandreou insisterer fortsatt på å legge pakken ut til folkeavstemning, men han gikk med på å framskynde den fra januar til begynnelsen av desember.

Klar tale

Sarkozy understreket at Hellas må rette seg etter vilkårene i pakken som eurolandene er blitt enige om.

– Hvis ikke reglene respekteres, så kan verken Europa eller IMF dele ut så mye som en cent, advarte den franske presidenten etter krisemøtet.

For første gang snakket de europeiske lederne åpent om at Hellas kan komme til å gå ut av eurosamarbeidet. Merkel beskrev samtalene med Papandreou som «tøffe og vanskelige».

– Vi vil heller stabilisere euroen sammen med Hellas enn uten Hellas. Men målet om å stabilisere euroen er det viktigste, understreket den tyske statsministeren.

– Holder til desember

Det har tidligere blitt sagt at den omstridte greske folkeavstemningen ville bli holdt i januar. Nå åpner imidlertid Papandreou for at den kan gjennomføres så tidlig som 4. desember.

Hellas skulle etter planen mottatt 8 milliarder euro i ny krisehjelp i løpet av november. Utbetalingen, som tilsvarer over 60 milliarder norske kroner, er nå utsatt på ubestemt tid.

Kommentatorer har stilt spørsmål ved hvor lenge Hellas kan klare seg uten hjelp før landet i praksis går konkurs. Men Papandreou gjør det klart at det er nok penger i kassen til å betjene statsgjelden fram til midten av desember.

Mye på spill

Den greske statsministeren er enig i at Hellas’ medlemskap i eurosonen står på spill når landet holder folkeavstemningen om redningspakken.

Hvorvidt avstemningen faktisk gjennomføres, er imidlertid ennå ikke helt sikkert. Papandreou er avhengig av å vinne et tillitsvotum i den greske nasjonalforsamlingen fredag denne uken. Hvis regjeringen felles, er det uklart hva som skjer med folkeavstemningen.

Torsdag skal Angela Merkel blant annet møte USAs president Barack Obama i Cannes. Også den kinesiske presidenten Hu Jintao er i byen, og han krever å få vite flere detaljer om den europeiske redningspakken før Kina kan låne mer penger til de kriserammede europeiske landene. (©NTB)

Emneord: