Flere land tilbakekaller ambassadører fra Iran

Frankrike, Tyskland, Nederland, Sverige og Italia har kalt hjem sine ambassadører fra Iran.
Torsdag, 1 desember, 2011 - 14:11


Etter at demonstranter angrep den britiske ambassaden i Teheran, har britene valgt å evakuere sin ambassade. Nå følger flere andre europeiske land britenes eksempel.

I tilllegg er flere franske, tyske og britiske skoler i Teheran stengt.

Fordømmer

Politikere i Europa og USA har reagert sterkt på angrepet. Hillary Clinton sier at det er en “fornæmelse mot hele det internasjonale samfunnet”, kan vi lese i Lefigaro.

Den britiske utenriksministeren William Hauge kritiserer i sterke ordlag iranske myndigheter. I en meddelelse på det britiske utenriksdepartementets nettsider, advarer Hauge at demonstrasjonen på tirsdag var kontrollert av “elementer fra det iranske regimet”.

Samtidig med at ambassaden i Teheran ble angrepet, ble også det britiske konsulatet i Gulhaq i Nord-Teheran også angrepet. Ifølge Hauge, fikk de bekreftet at det iranske politiet grep sent inn ved begge angrepene.

Den franske avisen Lefigaro rapporterer at Ali Larijani mener at angrepet mot “Stor-Britania og USA” er legitimt. Larijani hevder at han er tallsmann for den iranske religiøse lederen Ayatollah Ali Khamenei.

Kaster ut Irans ambassadør

Storbritannia stengte den iranske ambassaden i London på onsdag, dagen etter angrepet.

Staben ved ambassaden måtte forlate Storbritannia i løpet av “48 timer”, sa utenriksminister William Hauge.

Stenger Norges ambassade

Norge har stengt sin ambassade, men uten å evakuere personalet.

På onsdag sa Hilde Steinfeld, pressevakt i Utenriksdepartementet, at den norske ambassaden var stengt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beskriver angrepet på den britiske ambassaden som “fullstendig uakseptabelt”, i en melding på Utenriksdepartementets nettside. Støre minner om  at iranske myndigheter har et “ansvar om å beskytte utenriksstasjoner og deres personale”.

Ifølge Dagbladet, skal  den norskes ambassaden i Iran gjennåpnes i dag.

 

 

 

Emneord: