Borgerkrig i sikte

250 mennesker er rapportert drept etter flere dager med vold og angrep i nordlige Nigeria, melder lokalt helsepersonell. Etniske skillelinjer, økonomisk kaos og religiøse motsetninger er i ferd å utløse en blodig borgerkrig i Afrikas mest folkerike land.
Mandag, 23 januar, 2012 - 14:15


I løpet av den siste uken er særlig kristne grupper blitt angrepet forskjellige steder i byen Kano som ligger i den nordlige delen av landet. Over hundre bomber og biler fylt av eksplosiver ble funnet på forskjellige steder etter at politiet gjennomsøkte byen som følge av forrige ukes angrep. Natt til tirsdag skal det igjen ha blitt løst skudd i den konflikt herjede byen.

NTB melder at nærmere 185 mennesker skal være drept etter fredagens angrep. Den militante islamistiske gruppen Boko Haram har tatt på seg skylden for angrepene. De lover mer vold og flere angrep om ikke myndighetene løslater fengslede medlemmer av gruppen. Men det ultimate målet til den militante islamistiske gruppen er å drive kristne ut av området og sementere Sharia-styresettet i provinsen.

-Det er kaos. Volden har nådd et utenkelig nivå, sier et vitne til BBC.

Regionale utfordringer

En rekke angrep og selvmordsbomber rammet Nigeria nest største by, Kono forrige fredag. Det skal ha gått av minst 20 eksplosjoner i byen. Flere offentlige bygninger ble angrepet, deriblant politistasjoner og passkontor.

Professor i kulturstudier ved Universitetet i Bergen, Knut Vikør mener situasjonen må betraktes i en større kontekst.

-Den siste tidens hendelser henger sammen med bevegelsen Boko Haram, som fremstiller dette som en religiøs konflikt. Likevel inngår dette i en større konflikt som er at nordligere Nigeria har behov for en bred religiøs selvhevdelse, som igjen henger sammen med at nordlige Nigeria har vært vant til å dominere hele republikken. Det siste tiåret har det sørlige Nigeria fått større betydning og mer makt.

President Goodluck Jonathan besøkte Kano søndag for å inspisere skadene etter angrepene og for å iverksette tiltak mot de militante opprørsgruppene. Han uttalte i løpet av rundturen i byen at han føler seg trygg på at de vil klare å slå tilbake mot Boko Haram. Han betegner gruppen som en internasjonal terrortrussel og sier at selvmordsbombere utgjør en trussel for land verden over.

Sekterisk vold

Antagonisme og vold mellom kristne og muslimer er noe av årsaken til den tiltagende volden. Kristne grupper anklager muslimske hausa-fulanier for å stå bak et angrep som resulterte i 9 døde og 13 skadede før helgen. Blant disse står Boko Haram som den mest ekstreme utøveren av religiøs vold i området.

-Boko Haram mener at de øvrige muslimske trossamfunnene har gått altfor kort i sin utfoldelse av religionen og nå vil de virkelig markere at Nigeria er et muslimsk land. De går mye lenger enn salafister andre steder ved at de forlanger at alle kristne skal forlate området og reise sørover. Her kommer forholdet mellom nord og sør inn igjen. For akkurat den bevegelsen er det religiøse elementet sentralt, men det kobler seg til overliggende problemer i Nigeria. Økonomiske problemer er også en faktor, sier Vikør.

Pastor Justin Welby, som nylig returnerte til Storbritannia etter et besøk hos kristne grupper i Nigeria, sier til BBC at religion kun er et instrument for å spre konflikten, ikke det underliggende problemet. Han møtte en rekke kristne grupper som har vært under angrep i det siste. I følge han er de kristne frustrerte og bekymret over sikkerhetssituasjonen og forteller at de mener at myndighetene ikke gjør nok for å beskytte utsatte grupper. De etterlyser etter sigende mer dialog og lederskap, særlig lokalt. Han oppfordrer vesten til å støtte religiøse minoriteter, men avviser en europeisk intervensjon i interne nigerianske anliggender.

Et splittet land 

Særlig tre elementer driver konflikten videre. Det ene er etnisitet og konflikter mellom de ulike stammene, det andre er den kaotiske økonomien og de problemer dette forårsaker for befolkningen. Herunder er særlig høy arbeidsledighet blant unge mennesker et problem. Det tredje elementet er religion, hvor landet er splittet mellom det hovedsakelig kristne og oljerike sør-Nigeria, og det hovedsakelig muslimske og ressursfattige nord. Korrupsjon er et stort problem i landet og lokale styringsmakter skal i mange områder operere som selvstendige ledere, utenfor sentral autoritet.

UD fraråder nordmenn å reise til visse deler av Nigeria hvis det ikke er strengt nødvendig. De opplyser at både fiendtlighet mot tilreisende fra Vesten og kidnappinger gjør situasjonen farlig i blant annet hovedstaden Lagos.

 

Fakta om situasjonen i Nigeria:

  • Afrikas mest folkerike land, befolkningen utgjør en femtedel av sub-sahariske Afrika. Nigeria har en befolkning på nærmere 160 millioner mennesker.
  • Nigeria er kontinentets største produsent av olje.
  • President Goodluck Ebele Jonathan ble innsatt som fungerende president fra februar 2010, men ble vist fornyet tillt i presidentvalget i april 2011.
  • Landet er flere år på rad ranket som et av de mest korrupte i verden, i følge Transparency International. Kriminalitet og generell usikkerhet gjør situasjonen vanskelig i Nigeria.
  • Boko Haram er militante salafister, som er en trosretning innenfor islam. De proklamerer jihad og ønsker å fjerne det sekulære styret i Nigeria. Gruppen holder primært til i den nordøstlige delen av landet og har i den siste tiden stått bak mange angrep på særlig kristne grupper i landet.
  • Boko Haram har også angrepet muslimske trossamfunn i landet og gruppen står bak angrep som til sammen har tatt livet av 450 mennesker, bare i 2011. Noen hevder gruppen er tilknyttet terrornettverk i Somalia og har bånd til al-Qaida. Den militante organisasjonen forbyr kontakt med vesten og selve navnet betyr vestlig er utdannelse er en synd.

Emneord: