Demonstrerer for fred

Angrep mot Iran svekker den demokratiske bevegelsen i landet, sier fredsaktivisten Reza Rezaei. På lørdag demonstrer norsk-iranere i Stavanger mot krig.
Fredag, 24 februar, 2012 - 11:28


Onsdag meldte NTB at det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) samtaler med Iranske myndigheter var skuffende. På mandag landet fire inspektører fra IAEA i Iran for å observere iranske atomanlegg. Avisen The Guardian omtalte besøket som et ”make or break”-besøk.

- Åpen og tydelig

Ifølge den iranske ambassaden i Oslo har Iran alltid vært åpen og tydelig på at det iranske atomprogrammet har et fredelig formål, og at IAEA-inspektører derfor kan observere og besøke landets atomanlegg når som helst.

- Overvåkningskameraene til det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) filmer alle aktiviteter og faser i våre atomanlegg døgnet rundt. Det viser hvor åpent og ærlig Iran er, skriver den iranske ambassaden i en e-post.

- Siden 2003 har IAEA gitt 37 rapporter ut om Irans atomanlegg. Selv om det ikke ble funnet noe bevis om militærisk formål, stoler de fortsatt ikke på dere. Kan samtalene med IAEA gi noen positive resultater?

- Det kommer an på om USA og Europa respekterer Irans rett til en fredelig kraftproduksjon. Som det står i traktaten om ikke-spredning av kjernevåpen (NPT), har alle verdenssamfunnets medlemmer har rett til fredelige atomanlegg. Vi undertegnet NPT-avtalen og vi er åpen for IAEA-inspektører. Men vi trenger atomanlegg for fredelig formål. Det er vår rett. 

Drap på forskere

Siden 2010 ble fire iranske kjernefysikkforskere drept i Iran. Iran har anklaget Israel for drapene. Selv om Israel ikke kommenterer anklagene offentlig, finansierte og trente de iranske dissidenter i følge avisa Daily Mail. I det siste har Israel anklaget Iran for å stå bak terrorhandlinger mot israelske mål i India, Georgia og Thailand. Iran benekter anklagene.

- Israel som selv drepte iranske atomforskere, prøver å tilsløre sine terrorhandlinger ved slike bevisstløse anklager, skriver ambassaden.

- Hva skjer hvis Israel angriper Iran?

- Krig er utelukket fordi USA og Israel vet hvor mektig Iran er, og hvor uheldig krigens konsekvenser kan bli. Men likevel er Iran godt forberedt for alle mulige tilfeller, skriver ambassaden i e-posten.

Nei til krig

Reza Rezaei, Leder i Fredsinitiativet. Foto: Zahir Athari

-Vi er imot krig, økonomiske sanksjoner og terror mot iranske forskere i kjernefysikk, sier Reza Rezaei, Leder for Fredsinitiativet.

Fredsinitiativet er en allianse av organisasjoner, lokale grupper og enkeltpersoner som arbeider for fred og mot angrepskrig. Alliansen ble stiftet i 2003 under den store demonstrasjonen i mot krigen i Irak.

Han mener at angrep mot Iran ikke bare får store konsekvenser for regionen, men også svekker den demokratiske bevegelsen som folket i Iran har bygget opp over lang tid og gjennom vanskelige situasjoner. Han tror også at et angrep vil skape sympati for de iranske myndighetene.

- Iranske myndigheter kan tjene på krig fordi det kan skape sympati, og derfor provoserer de USA og Israel med uttalelser og militærøvelser, sier Sahand Ammari, student ved universitet i Stavanger. Sammen med Fredsinitiativet og Solidarisk  bevegelse for frihet og demokrati i Iran vil han arrangere en demonstrasjon kommende lørdag i Stavanger. Demonstrasjonen er både til støtte for den demokratiske bevegelsen i Iran og mot et militært angreppå landet. Demonstrasjonen har  støtte fra SV-, Venstre- og Ap-politikere ifølge Ammari.

Dobbeltmoral

Reza Rezaei mener at USA og Europa operer med en dobbeltmoral ovenfor land i regionen som har kjernefysiske programmer. Dette har  ført til at det er mange mennesker i Asia og Afrika som sympatiserer med iranske myndigheter. De synes at Iran behandles urettferdig.

- Israel, India og Pakistan har atomvåpen. Selv om ingen av landene har undertegnet traktaten om ikke-spredning av kjernevåpen (NPT), får de ikke bare ikke kritikk, men snarere støtte og vennskap. Mens Iran undertegnet NPT-avtalen, og det finnes ingen bevis på at landet har eller kan lage atomvåpen, blir de sanksjonert og truet bestandig, sier han.

Rezaei mener at et eventuelt angrep mot Iran kan legitimere landets rett til å lage atomvåpen for å hindre mulige angrep i framtida.

-  Mange ser at Nord- Korea har klart å forsvare seg mot angrepskrig fra USA i motsetningen til Libya nettopp på grunn av sine atombomber, mener Rezaei.

Skjev mediedekning

- Norske medier har feil fokus. De fokuserer for mye på krig og angrep istedenfor å formidle informasjon og nyheter om folkets problemer og den demokratiske bevegelsen i Iran, sier Sahand Ammari.

Ammari synes at media spiller en viktig rolle i debatten om iranske atomanlegg. Derfor mener han mediene bør dekke saken mer balansert.

- Det blir ikke bekreftet av IAEA at Iran jobber for å få seg en atombombe, og i en situasjon som kan føre til krig og hat burde man heller forholde seg til fakta og det man vet, avslutter Ammari.

Emneord: