- Vestlige journalister drept i Homs

To vestlige journalister er drept i et granatangrep i den syriske byen Homs, opplyser en syrisk aktivist i området.
Onsdag, 22 februar, 2012 - 12:36


De to ble drept da en granat onsdag traff et provisorisk pressesenter opprettet av regimekritiske aktivister i Baba Amr-området melder NTB. Ifølge aktivisten Omar Shaker ble tre andre utenlandske journalister såret i angrepet, men opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold. Det er ifølge aktivistene den amerikanske journalisten Marie Colvin (44) og den franske fotografen Remi Ochlik (29) som ble drept i angrepet.

Veteraner

Colvin har i flere år vært en fryktløs krigskorrespondent for London-avisa Sunday Times. Hun mistet et øye da hun dekket borgerkrigen på Sri Lanka, og samme år ble hun utnevnt til årets utenriksreporter i Storbritannia. Det siste året har hun stort sett dekket den arabiske våren i Tunisia, Egypt og Libya. Selv om Colvin var ekspert på Midtøsten, har hun også dekket kriger i Tsjetsjenia, Sierra Leone, Sarajevo og Kosovo, foruten Sri Lanka. Hennes siste reportasje ble trykket i Sunday Times søndag under tittelen «Vi lever i frykt for en massakre» om tilværelsen i Baba Amr.

Ochlik startet sin karriere som fotograf i Haiti, og dekket siden krig, koleraepidemi og valg i Kongo. Fra Midtøsten fotograferte han blant annet for Le Monde, Paris Match, Time Magazine og Wall Street Journal.

Flere drept

Baba Amr-området har lenge vært tilholdssted for væpnede opprørere og har kommet under vedvarende angrep fra syriske regjeringsstyrker de siste ukene. I januar ble den franske journalisten Gilles Jacquier drept i Homs under et pressebesøk som ble organisert av syriske myndigheter, og i forrige uke døde den amerikanske New York Times-journalisten Anthony Shadid av et akutt astmaanfall mens han var på vei ut av Syria. Ifølge BBC var det trolig opprørere som sto bak angrepet som kostet Jacquier livet, mens regimekritiske aktivister anklager regjeringsstyrker for å ha stått bak.

Syriske regimekritikere anklaget onsdag også syriske regjeringsstyrker for å ha drept 27 unge menn i landsbyer nord i Syria. Ifølge meldingene ble mennene drept i landsbyene Idita, Iblin og Balshon i Idlib-provinsen, nær grensa til Tyrkia. Meldingene er ikke bekreftet fra annet hold.

(©NTB)

Emneord: