Ber NATO etterforske sivile tap i Libya

Minst 55 sivile ble drept i NATOs bombing av Libya i fjor, ifølge Amnesty International. Organisasjonen ber alliansen etterforske hendelsene.
Mandag, 19 mars, 2012 - 12:29


Selv om alliansen la stor vekt på å unngå sivile tap, ble mange sivile rammet da NATO-fly, deriblant norske, bombet en rekke mål i Libya, ifølge en rapport fra menneskerettsorganisasjonen.

Rapporten navngir 55 sivile ofre, deriblant 16 barn, som ble drept, og viser til andre kilder som omtaler ytterligere 20 sivile dødsfall.

NATOs militære angrep mot mål i Libya var godkjent av FNs sikkerhetsråd og begynte 31. mars i fjor med det mål å beskytte sivilbefolkningen på steder som ble angrepet av militære styrker eller var truet med å bli angrepet.

– Ikke behandlet ordentlig

– Fire måneder etter at operasjonen var over, har NATO ennå ikke behandlet disse hendelsene ordentlig, heter det i en pressemelding fra Amnesty.

Organisasjonen mener NATO burde undersøke hvorvidt det er begått brudd på folkeretten. Folk som mistenkes for å ha brutt folkeretten, må stilles for retten, og ofre for slike eventuelle folkerettsbrudd må få erstatning.

– NATO-representanter understreket gjentatte ganger at de la særlig vekt på å beskytte sivile, sier Donatella Rovera, seniorrådgiver for Amnesty International.

– De kan ikke nå feie til side at flere titalls sivile er døde med noen vage beklagende uttalelser uten at hendelsene der sivile ble drept, undersøkes grundig, tilføyer hun.

Amnesty International mener også NATO burde ha informert ofrene og deres familier om det er foretatt noen gransking av hendelsene.

Anstrengte seg

Undersøkelser gjort for FNs menneskerettighetsråd konkluderte tidligere i mars med at NATO-angrep hadde forårsaket sivile dødsfall, men at alliansen hadde satt i verk omfattende tiltak for å unngå at sivile ble drept.

Amnesty sier seg enig i at NATO gjorde betydelige anstrengelser for å redusere risikoen for sivile tap, blant annet gjennom presisjonsbombing og forhåndsvarsler der angrep ville komme.

Men menneskerettighetsgruppen mener dette ikke fritar NATO fra å undersøke de sivile dødsfallene som faktisk skjedde. Amnesty mener ofrene familier også har rett til erstatninger. Overlevende og slektninger av ofrene sier de aldri er blitt kontaktet av NATO-representanter.

I sitt siste svar til Amnesty sier NATO at organisasjonen dypt beklager all skade påført sivile i angrepene mot Libya, men at alliansen ikke lenger har mandat til å utføre noen aktivitet i landet. (©NTB)

Emneord: