Joly klar for kamp

Sist torsdag fikk Eva Joly bekreftet sitt presidentkandidatur for miljøpartiet les Verts i Frankrike, med tillitt fra landets folkevalgte.
Mandag, 19 mars, 2012 - 15:16


– Vi klarer det på tross av alt, sa Eva Joly, som sist torsdag fikk bekreftet sitt presidentkandidatur for miljøpartiet Europe écologie les Verts i Frankrike.


Hør Journalens møte med Eva Joly i Paris

Paris, kl. 17.24: Et stort pressekorps står samlet rundt høyesterettsbygningen i den franske hovedstaden, da Eva Joly ankommer i hvit drakt. I hånden har hun 639 signaturer, som leder henne ett skritt nærmere  presidentvalget den 22. april.

I Frankrike må alle presidentkandidatene ha minst 500 signaturer fra andre folkevalgte for å kunne stille som presidentkandidat. Men med sine 639 signaturer kan Joly nå starte mobiliseringen før valgkampen for alvor.


De karakteristiske røde brillene og det blonde håret har stjålet mye av oppmerksomheten hennes i franske medier. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

– Dette er resultatet av et stort arbeid. Det er det man å fransk kaller albueolje: folk engasjerer seg, og vi klarer det paa tross av alt, sier Eva Joly.

Tillitssanking

Det har lenge pekt mot at Joly har hatt støtten hun behøvde hos de folkevalgte. Signaturene hennes dekket samtlige av landets 101 provinse.

-  Valgresultatet er ikke der ennå, men jeg kan stille i denne kampanjen, noe som er en seier i seg selv. For flere kandidater har ikke kunnet si det samme, sier hun.


Bare de nærmeste fikk bli med Eva Jolyinn til høyesteretten, da hun leverte sine 639 signaturer. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

 Mange av de mulige presidentkandidatene har tidligere i valget slitt med å hente inn nok signaturer, deriblant dem den høyreradikale Marine le Pen. Over en lengre periode var det usikkert om hun ville klare å hente sin velsignelse hos de tidligere folkevalgte, men fikk til slutt også bekreftetsitt kandidater. Presidentkandidatene hadde frist for å hente inn sine signaturer 16. mars.

- Komplett atypisk presidentkandidat

Det har ikke gått seg ubemerket hen å være den presidentkandidaten Joly har vært i mediene. Som kvinne, både med en tydelig aksent og med sin alder, har Joly blitt et interesseobjekt for de franske mediene. Catherine Boullay, journalist i den franske radiokanalen Europe 1, har fulgt Eva Jolys presidentkandidatur siden starten og beskriver en presse som har fulgt nøyere med på utseende hennes enn det politiske budskapet.


Catherine Boullay, journalist i den franske radiokanalen Europe 1, beskriver Eva Jolysom som et interesseobjekt for franske medier. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

- Hun er komplett atypisk i Frankrike, både som presidentkandidat og som mediefigur. Hun havner innenfor en gruppe av fordommer som er veldig interessant. Hun er en godt voksen kvinne uten politisk bakgrunn, hun snakker rolig og med aksent, og så kommer hun med budskap som går langt forbi det økologiske, forklarer Boullay.

Taper på mediene

Etter forrige meningsmåling hadde Europe écologie les Verts  kun èn prosent oppslutning. Det er den laveste målingen gjort så langt etter at valget startet. Catherine Boullay mener franske mediers dekning har hatt et negativt utslag på oppslutningen til både Joly og partiet.


Et stort pressekrops vitner til den massive medieinteressen rundt Eva Joly i Frankrike. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim
 

- Mediene har ikke interessert seg for politikken hennes. På flere intervjuer jeg har vært, har journalistenes første spørsmål vært om Eva skal ta på seg de røde brillene sine eller ikke, forteller Boullay.

I motsetning til det norske miljøpartiet, De grønne, har Les Verts  et helhetlig partiprogram som i like stor grad omfavner landets økonomi og skolepolitikk, som miljøpolitikken i seg selv. Joly tror det er den helhetlige politikken som kan vinne velgere.

- Det kan ikke bli noen miljøforandring om det ikke er rettferdighet i samfunnet. I Frankrike lever 80 millioner under fattigdomsgrensen, og klasseforskjellene er store. Det er mye vi må gjøre noe med.

 

Emneord: