– Har aldri sett noe lignende

To år etter BP-katastrofen finner fiskere og forskere reker uten øyne og krabber uten klør i Mexicogolfen.
Torsdag, 19 april, 2012 - 13:00


 – Jeg har aldri sett noe som ligner på dette, sier fiskeforsker Jim Cowan ved universitetet i Louisiana til tv-kanalen Al Jazeera.

Cowan har forsket på rødspette i en årrekke, og de siste 20 årene har han gransket bortimot 30.000 fisk. De siste årene har han funnet fisk med sår over hele kroppen og store rosafargede svulster hengende ut fra øyehuler og gjeller.

Urolige fiskere

Flere fiskere langs kysten av Louisiana forteller om det samme som Cowan.

 – Vi finner reker med svulster på hodet og reker uten øyne, sier Keath Ladner, en sjømatprodusent i Hancock i Mississippi.

 – Vi har fisket her hele livet og aldri sett maken til dette før, sier Sidney Schwartz, som er en fjerdegenerasjons rekefisker i Mobile Bay.

Hans kollega Tracey Kuhns fra Barataria i Louisiana har opplevd det samme.

 – Vi finner reker uten øyehuler. Det er enda mer urovekkende, forteller hun.

Fiskerne har også funnet fisk uten øyne, krabber uten klør og krabber med skjell som virker å ha etset bort.

 – Det ser ut som om de er brent av kjemikalier. De er levende, men når man åpner dem, stinker de som om de har vært døde i en uke, sier Darla Rooks, en annen fisker fra Port Sulfur i Louisiana.

Avviser bekymringene

Det britiske oljeselskapet BP, som er hovedeier av oljebrønnen som sprang lekk, vil ikke kommentere saken til Al Jazeera. Men i en skriftlig uttalelse sier at selskapet at ingenting tyder på at skadene vil være farlige for mennesker.

 – Sjømat fra Mexicogolfen er blant de best testede i verden, og ifølge myndighetene er den like sikker nå som før ulykken, heter det i uttalelsen.

Også guvernøren i Louisiana, Bobby Jindal, avviser at forurensingen er et problem.

 – Sjømat fra golfen har hele tiden hatt lavere konsentrasjoner av olje- og rensesmidler enn det myndighetene har satt som grense for sikkerheten for mennesker, sier han, ifølge Al Jazeera.

Emneord: