Dette kan være verdens mest effektive rovdyr

De ser kanskje ikke skumle og farlige ut, men ny forskning viser at øyenstikkere kan være de mest effektive rovdyrene i dyreriket.
Tirsdag, 2 april, 2013 - 15:49


Øyenstikkerne flyr og fakker mindre insekter i luften, før de finner et passelig sted å fortære sitt bytte. Og trolig er de verdens mest effektive på dette. 95 prosent av utbyttene de jakter på havner på matfatet til luftens konger.

Siste stikk til øyenstikkere

Øyenstikkere er nemlig meget dyktige flygere og kan nå hastigheter på opp mot 50 kilometer i timen. Samtidig har øyenstikkerne en nesten uendelig appetitt, skriver New York Times.

Forskere ved Harvard-universitet i USA har observert øyenstikkernes adferd og biologiske oppbygning.  Stacey Combes ved Harvard forteller til avisa at hun en gang så en øyenstikker på et laboratorium spise 30 fluer på rad.

– Den ville gledelig fortsatt å spise, hvis den hadde fått mer mat, forteller Combes.

Droner og supersyn

En rekke nye forskningsrapporter foreslår at øyenstikkerens hjerne, vinger og øyer er medvirkende til at insekter er langt mer effektive til jakt enn løver og hvithaier. Blant annet kan øyenstikkeren fly baklengs, gjøre spiralstup og ifølge Combes kan de fange et bytte selv om de mangler en vinge.

Øynene deres dekker omtrent hele hodet og gjengir i omtrent 30.000 piksler hver.

– De kan se deg når de flyr mot deg, og fortsatt se deg når de flyr vekk, sier Robert M.Olberg, som har utgitt sin forskning om øyenstikkere i det amerikanske forskningstidsskriftet PNAS.

Den internasjonale forskningen på øyenstikkere vekker også interesse hos det amerikanske forsvaret, som ser på øyenstikkeren som en modell for sine ubemannede droner.

 

Emneord: