Flykter til elendighet

Syrere på flukt krysser grensene for å unnslippe borgerkrig. Der møter de overfylte flyktningleire med dårlige sanitærforhold.
Tirsdag, 23 april, 2013 - 14:56


Borgerkrigen i Syria går inn i sitt tredje år, og flyktningssituasjonen er kritisk. I flyktningleieren Domiz i Nord-Irak, deler opptil 120 syriske flyktninger én do, viser en rapport fra Flyktninghjelpen om ly-, vann- og sanitærbehov. 

Frykter kolerautrbudd

– Vi frykter for kolerautbrudd hvis ikke senitærsystemet og drenering kommer på plass, forteller Toril Brekke, generatsekretær i Flyktninghjelpen.

Kolera er en sykdom som rammer mage og tarmsystemet, og uten behandling har sykdommen høy dødelighet. Hun sier også at situasjonen kan forverre seg når temperaturen stiger fram mot sommeren. Dette kommer fram i Flyktninghjelpens egen artikkel.

Leieren er lagd for å romme drøyt 2000 familier, men i dag er det 7500 familier som har søkt tilflukt i Domiz. Avløpsvann renner i åpne dreneringssytemer, kloakk siver ut av overfyllte septiktanker og i tillegg er det begrenset tilgang til rent drikkevann, skriver Flyktninghjelpen.

Selv om situasjonen i Domiz for øyeblikket er rolig, kan det ikke forventes at dette vedvarer hvis forholdene fortsetter å være så dårlige, står det i rapporten.

Farlig å krysse grensene

Dersom konflikten i Syria vedvarer, kan flyktningstrømmen til nabolandene øke to til tre ganger det nåværende nivået i løpet av året, sier António Guterres, FNs høykommisær for flyktninger i en uttalelse. 1,3 millioner syrere er på flukt til andre land, og 3 millioner er på flukt innad i Syria. Bare i Irak er det over 100 000 syriske flyktninger, ifølge UNHCR.

Irak har stengt grensene for syrere i frykt for at konflikten skal spre seg, skriver Flyktninghjelpen i en annen rapport om flyktnisituasjonen i Irak, Libanon og Jordan. Det er fortsatt mulig å krysse uformelle grenser inn til Irak, og Flyktninghjelpen frykter voldelige sammenstøt ved grenseovergangene.

Nord i Libanon, i Wadi Khaled-regionen er det opprettet såkalte checkpoints for å hindre flyktningstrømmen. Rapporten fra Flyktninghjelpen skriver at flyktninger uten offentlig adgangsdokumentasjon risikerer å bli arrestert og sjikanert.

Kritisk også i Libanon

Det er kritisk for syriske flyktninger også i Libanon. En rapport fra Leger uten grenser viser at flyktningene ikke får nødvendig helsehjelp. Flyktningene bor i blant annet garasjer, gamle skolebygg og uferdige bygninger, skriver Leger uten grenser på egen hjemmeside.

De mangler tilgang til grunnleggende helsetjenester, og de fleste lokalsamfunnene i Libanon har tatt i mot så mange flyktninger som de har kapasitet til. I Flyktninghjelpens rapport kommer det fram at mye av finnansieringen av de syriske flyktningene kommer fra libanesiske lokalsamfunn som har skrapt sammen penger de selv egentlig trenger.

Trenger mer penger

Bendik Sørvig, programrådgiver for Syria i Flyktninghjelpen, mener det må komme inn mer penger hvis situasjonen skal bedre seg.

– Det trengs mer finansiering fra det internasjonale samfunnet og flere humanitære organisasjoner på bakken for å bistå de regionale myndighetenes flyktningrespons.

Sørvig forteller at situasjonen for syrerne i nord-Irak hadde vært enda verre, hadde det ikke hadde vært for lokale irakeres gjestfrihet.

– Hundretusener av irakere er eller har vært flyktninger selv, mange av dem i Syria. Det bidrar til økt forståelse og sympati blant vertsbefolkningen.

 

Emneord: