Gigantisk lekkasje blottlegger elitens skitne penger

Lekkasjen er 160 ganger større enn Wikileaks, og forteller om en meget skitten drift av penger i skatteparadiser.
Fredag, 5 april, 2013 - 12:01


Det er den internasjonale organisasjonen for undersøkende journalistikk, ICIJ, som har mottat filene via en harddisk. En gruppe 86 journalister fra 46 land har gått nitidig gjennom dataen. Lekkasjen viser oversikt over navn, transaksjoner og koblinger til forskjellige selskaper. Alt fra finans- og næringslivsmoguler, nasjonale toppolitikere, svindlere, mafia og middelklassen har plassert penger i skatteparadisene på De britiske jomfruøyene, Cookøyene og andre bortgjemte øyer.

Økonomisk underverden

På lista vises koblinger mellom privatpersoner og store selskaper. Våpenselgere, diktatorfamilier, mafia, svindlere og politikere kobles med hverandre, og lista gir en oversikt over hvem som driver en rekke skjulte selskaper. De 2,5 millioner filene viser hemmelighetene til 120.000 selskaper og fond. De sentrale avsløringene er hvem som står bak selskapene, og hvordan makt- og pengerike personer har brukt disse selskapene som dekke for å skjule verdier og slippe skatt i hjemlandet.

“Filene illustrerer hvordan hemmelighold i offshore-finans har spredd seg aggresivt, og tillater de med penger og kontakter å smette unna skatter. Samt at de bidrar til å forsterke korrupsjon og økonomisk rot i både rike og fattige land”, skriver ICIJ.

Internasjonale storbanker som Deutsche Bank, UBS og Clariden har jobbet for at kundene deres skal få plassere pengene sine i all stillhet i skatteparadisene. Det er også drevet med såkalt Ponzi-svindel, som innebærer at fiktive selskaper etableres, i håp om å tjene penger på at investorer putter penger i selskapene. Deretter stikker de som opprettet selskapet av med pengene. Flere har brukt de perifere øyene til å skjule verdier de har skaffet seg ulovlig.

Toppolitikere, deres familier og bekjente i Aserbadjan, Russland, Canada, Pakistan, Filipinene, Thailand, Mongolia og andre land har benyttet seg av skjulte firmaer og bankkontoer til å skjule verdiene sine.

VirginIsland.jpg De britiske jomfruøyene er Storbritannias oversjøiske territorium. Foto: Gus Estrella/Flickr

 

 

 

 

 

Vil ha oppvask

De britiske jomfruøyene er Storbritannias oversjøiske territorium, men det er lovlig for briter å plassere penger i skatteparadisene, så lenge papirabeidet til skattemyndighetene er i orden. Likevel krever nå Liberaldemokraten Lord Oakeshott at statsminister David Cameron rydder opp og svarer for seg på G8-møtet i juni. Oakeshott mener lekkasjene skitner til Englands fasade, melder The Guardian.

– Hvordan kan Cameron med god samvittighet be G8 om at store selskaper skal betale skatt når vi lar jomfruøyene gjemme seg bak britisk lov og beskyttelse til å sope inn millioner av skitne penger?, spør Oakeshott seg.

Han tror også graden av korrupsjon og utnyttelse av offentlige midler har vært utstrakt.

– Hvor mye av britiske bistandpenger til korrupte land som Pakistan har havnet skjult på jomfurøyene?, sier han til avisa.

 

 

 

 

Emneord: