Kina: Et land i katastrofe

Bare i første kvartal har naturkatastrofer i Kina forårsaket større skader enn for hele fjoråret. Minst 245 mennesker er døde.
Tirsdag, 23 april, 2013 - 14:45


Kina har de siste årene måttet håndtere mange alvorlige naturkatastrofer. Mellom januar og april i år har naturkatastrofer som tornadoer, tørke og jordskjelv krevd 245 liv, og evakuering av over en kvart million mennesker. Rundt hundre mennesker er fremdeles savnet.

Svært få av ofrene var forsikret mot naturkatastrofer. Totalt er 34,000 hus ødelagt og katastrofene har resultert i et samlet økonomisk tap på 3,7 milliarder dollar. Sivildepartementet i Kina rapporterer om større skader enn for hele fjoråret.

Jordskjelvet i Lushan

For få dager siden opplevde beboerne i Lushan i sørvestre Kina et jordskjelv som har krevd 188 menneskeliv. 1000 mennesker er alvorlig skadet og over tjue er fremdeles savnet. Skjelvet ble fulgt av over 1300 etterskjelv.

Det er bare et halvt år siden Kina sist ble rammet av et dramatisk jordskjelv. I oktober 2012 mistet 80 mennesker livet som følge av en rekke jordskjelv i vestlige Kina. Over 800 ble skadet og 20,000 hjem ble ødelagt.

Klimaendringer

Naturkatastrofene i Kina kan ha sammenheng med de omfattende klimaendringene verden opplever. Mer ekstremvær og flere sporadiske naturkatastrofer er blant de antatte konsekvensene av endring i temperaturen på kloden.

Nord-Amerika opplever den raskeste veksten i antall alvorlige naturkatastrofer. Amerikanske forskere mener de kan påvise at klimaendringene er årsak til at naturkatastrofer i Nord-Amerika har økt så dramatisk etter 1980. Orkanen Katrina som traff New Orleans i 2005 er den mest ødeleggende naturkatastrofen i USAs historie. Over 1800 mennesker omkom.

Emneord: