Kinesere frykter ny og dødelig influensa

For ti år siden forsøkte Kina å hindre at SARS utviklet seg til å bli en pandemi. Nå frykter man at et nytt fugleinfluensavirus skal mutere og smitte mellom mennesker.
Tirsdag, 23 april, 2013 - 13:52


For ti år siden stengte kinesiske skoler i to uker for å hindre ytterlig spredning av SARS-viruset som ga en akutt og dødelig lungebetennelse. Sykdommen skulle kreve 780 liv. I dag er Kina på nytt rammet av et virus som har usikkert opphav.

Så langt er ti mennesker i Kina døde av en ny type fugleinfluensa, H7N9. Flere enn tjue er registrert smittet. Influensaen smitter ikke mellom mennesker, men viruset kan i teorien mutere. I Kina bor det over 1,3 milliarder mennesker og det er stor befolkningstetthet. Det gir gode vekstkår for ulike sykdomsvirus, og det er ofte vanskelig å hindre smittespredning.

Usikkert opphav

De som rammes, rammes hardt og det nye viruset gir grobunn til frykt. Det er uklart hvor smitten kommer fra da ikke alle de syke har vært i kontakt med fjærkre. Viruset har imidlertid blitt påvist i et fuglemarked i Shanghai.

Kinesiske myndigheter har arrestert flere titall mennesker anklaget for ryktespredning om nye utbrudd. Folk tar ingen sjanser, de unngår hurtigmatkjeder som KFC, fordi de ikke vet om kyllingkjøttet er trygt å spise.

Kinesiske myndigheter koordinerer ulike tiltak for å hindre virusspredning; masseslakt av fjærkre, importstans av levende fugler og vaksinering av mennesker.

Det “gamle” viruset

Fugleinfluensaen og H5N1-viruset har vært en epidemi blant fugler og fjærkre siden 2003, og har særlig rammet Sørøst Asia. I 2005 og 2006 spredde viruset seg til flere verdensdeler. I mai 2006 var 208 personer diagnostisert med influensaen og 115 av dem omkom. I motsetning til utbruddet av det nye viruset i Kina hadde alle vært i kontakt med syke fugler.

Senest i januar og februar i år døde åtte mennesker i Kambodsja etter å ha blitt smittet av dette viruset. Seks av dem var barn. 

Emneord: