Kypros' regjering får utsettelse

Regjeringen på Kypros vant fram i reforhandlingene med EU og IMF, og får frist til 2018 med å få statsbudsjettet på plussiden igjen.
Tirsdag, 2 april, 2013 - 13:25


Forrige uke ble Kypros lovet et kriselån på inntil 10 milliarder euro fra EU og IMF. I dag ba de om bedre tid til å møte kravet om budsjettoverskudd; et krav lånerne nå har gått med på, opplyser den engelske avisen the Guardian.

Etter intensive møter i forrige uke kom EU, IMF, eurolandenes finansministere og Kypros’ regjering endelig til enighet om en krisepakke for å redde Kypros’ banker. Men landets regjering ønsket endringer før nasjonalforsamligen kunne godkjenne avtalen.

Den opprinnelige avtalen var at  budsjettet innen 2017 skulle ha et primæroverskudd på fire prosent. For å møte EU og IMFs krav må Kypros’ statsbudsjett kuttes med 351 millioner euro. Den kypriotiske regjeringen ønsket ett år ekstra for å stable økonomien på beina. Konklusjonen av dagens samtaler er at Kypros får fram til 2018 på å rydde opp i finansene sine. Regjeringen har opplyst at den første utbetalingen fra EU og IMF vil komme i Mai. Lånet vil ha en rente på 2,5 prosent, og nedbetalingen vil starte om ti år.

Årsaken ønsket om utsettelse skal være at regjeringen er bekymret for måten den økonomiske krisen har blitt taklet på. De tror tiltakene vil føre til at økonomien i landet står overfor en enda større nedtur enn forventet.

 

Emneord: