Norske melkegeiter gjør det stort i Tanzania

For 30 år siden dro åtti norske geitekillinger til Tanzania. Der skulle de øke melkeproduksjonen i landet.
Tirsdag, 9 april, 2013 - 10:04


De norske geitene har funnet seg vel til rette i Ulugurfjellene i Tanzania. I 30 år har de deltatt i et norsk-tanzaniask forskningsprosjekt, der målet har vært å utnytte de norske geitenes gode evne til å produsere melk. Slik har de bidratt til å styrke småbøndenes økonomi og matsikkerhet.

Trengte hjelp

– Tanzania hadde og har fortsatt millioner av geiter, men landet manglet tradisjoner for intensiv melkeproduksjon fra geiter. Det trengtes nytt blod, sier husdyrprofessor Lars Olav Eik ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB). Han har deltatt i prosjektet helt siden oppstarten for 30 år siden.

Melkegeitene hos Tanzanias fjellbønder er et resultat av et langvarig samarbeid mellom UMB i Norge og Sokoine University of Agriculture (SUA) i Morogoro i Tanzania. Prosjektet har i flere omganger fått bistandsmidler fra NORAD.

Fordeler

Simforiani L. Mahenge og kona Jovita Joseph var tidlig ute med å holde norske geiter, og har nå to små geitefjøs fulle av norske melkegeiter. Disse geitene kan gi opp til fire liter per dag, mens de lokale på det meste kun gir en halvliter melk om dagen.

– Vi har fått mange fordeler av de norske geitene, forteller Simforiani til forskning.no.

Han forteller at de får godt betalt for melka og geitekillingene, og at verdifull gjødsel fra dyra øker avlingen fra åkeren.

Mens inntektene fra åkeren varierer, sørger geitene for den stabile inntekten hele året.

 

 

Emneord: