Rekordår for henrettelser i Iran

Iran Human Rights (IHR) melder at over 580 mennesker ble henrettet i Iran i 2012. Amnesty og IHR antar at tallet egentlig er høyere, på grunn av "hemmelige" henrettelser med politisk motiv.
Fredag, 5 april, 2013 - 16:02


Iran Human Rights (IHR) la 4.april ut sin årlige rapport om henrettelser i Iran. Rapporten for 2012 viser at året har vært det verste på 15 år, med hele 580 henrettelser.

Fra og med oktober 2012 har IHR mottatt ukentlige rapporter fra fengselet i Vakilabad og Mashhad, hvor flere hundre så langt er henrettet. Det samme har Amnesty International som melder at over 600 mennesker ble henrettet i Iran i 2012.

Flere hemmelige henrettelser

På grunn av en ikke-eksisterende pressefrihet og korrupsjon i det juridiske systemet kan ikke rapporten konkludere med korrekte tall, men HIR antar at tallet egentlig er mye høyere ettersom de har mottatt flere rapporter om hemmelige og «uannonserte» henrettelser i over 15 fengsler i landet.

Dødsstraffrapporten fra Amnesty International viser en kurve hvor flere henrettelser blir gjort knyttet til politiske meninger og handlinger.

Etter opprøret under presidentvalget i 2009 har det vært en tydelig økning av dødsdømte politiske fanger i Iran. Henrettelsene skjer uannonsert, uten en ordentlig rettsak. Disse blir ofte anklaget for narkotikasalg, somi Iran er straffet med henrettelse.

– Regimet vil skremme folket

15.januar var menneskerettighetsadvokaten Shirin Ebadi i Norge i forbindelse med et seminar på Nobels Fredssenter. Under seminaret sier Ebadi at grunnen til økningen i antall henrettelser er at de iranske myndighetene vil skremme folket fra å protestere under presidentvalget som kommer nå i juni.

– Flere henrettelser blir gjort offentlig, og folk blir oppfordret til å ta med barn og familie for å se på henrettelsene. Dette er en taktikk som er med på å skremme befolkningen fra å gjøre opprør.

Ebadi mener at den iranske befolkningen i stor grad ble undertrykt under valget i 2009. Nå, i 2013, har ikke  folk det samme motet som da, og derfor tror hun ikke det vil bli samme opprør som under valget for fire år siden.

Flest narkotikarelaterte henrettelser

Både IHR og Amnesty melder at en tredjedel av de som ble offentlige henrettet i Iran ble dømt til døden i narkotikarelaterte saker. Iran er et av landene i verden med høyest antall narkotikamisbrukere blant befolkningen.

81 prosent av de som blir dømt til døden får dommen på grunnlag av narkotika besittelse og salg eller kjøp av narkotika, noe som nesten er tre ganger så mange enn det det var i 2009, anviser Amnesty.

Emneord: