Vil ha dødsstraff for blasfemi

Flere hundretusener tar til gatene i Bangladesh for å kreve dødsstraff for gudsbespottelse.
Mandag, 8 april, 2013 - 15:23


– Jeg har kommet hit for å kjempe for islam. Vi vil ikke tillate bloggere å spotte vår religion og vår elskede profet Mohammed, sa Shahidul Islam, en imam i landets hovedstad til Al-Jazeeras reporter. Over 200 000 demonstranter som okkuperte gatene i Dhaka lørdag. Fra protestarrangørenes side ble det hevdet å være så mye som en halv million.

Fire bloggere arrestert

Menneskemassene demonstrerte mot det de kaller “ateistiske bloggere”, som spotter islam. For en uke siden ble fire bloggere arrestert for å ha såret muslimers religiøse følelser. I Bangladesh kan man i følge dagens lovgivning risikere inntil ti års fengsel for blasfemiske ytringer. Myndighetene har fram til nå holdt en ganske nøytral linje, og det spekuleres i hvorvidt forrige ukes arrestasjoner er et forsøk på å tekkes islamistene. Dette avviser statsminister Sheikh Hasina:

 

– Hvis noen forsøker å såre følelsene til religiøse finnes det en lov mot det – som vi må håndheve sier hun til bdnews24.com.

Hun avviser allikevel å innføre dødsstraff.

– Vi har ingen planer om å innføre denne loven. Det eksisterende lovverket er tilstrekkelig.

Langvarige protester

Bangladesh, og særsklit hovedstaden Dhaka har vært rammet av demonstrasjoner og voldelige opptøyer helt siden februar. Protestene ble utløst av rettssakene mot mistenkte krigsforbrytere under frigjøringskrigen i 1971. De opprinnelige demonstrantene krevde dødsstraff over de tiltalte, mens motdemonstranter har tatt til mer voldelige virkemidler. Så langt er over 70 menneskeliv gått tapt i protestene.

Emneord: