- Ikke glem Russland!

Menneskerettighetsorganisasjoner frykter for sikkerheten til lokale aktivister når verdensmediene nå reiser hjem fra OL i Sotsji. Mediene deler bekymringen.
Mandag, 24 februar, 2014 - 12:38


Amnesty International har lenge varslet om sin bekymring for situasjonen i Sotsji og Russland etter et fullført vinter-OL. De mener at lokale menneskerettighets- og miljøaktivister kan gå en tøff periode i møte.

- Det er nå vi får se hva som skjer med aktivistene som har turt å snakke kritisk før og under OL, sier Lene Christensen, pressekontakt og prosjektleder for Amnestys Sotsji-kampanje i Norge.

Christensen har selv vært i Sotsji og snakket med aktivister om frykten for hva som kan skje i etterkant av vinterlekene.

Under avviklingen av OL har flere aktivister blitt arrestert i OL-byen.

Amnestys oppfordring til norske medier er ikke til å misforstå.

- Ikke glem Russland! Det er viktig å holde fokuset og følge med på enkeltsaker, sier Christensen.

Deler bekymringen

- Vi er redd for at vi får se en helt annen stemning i og rundt Sotsji i etterkant av OL, sier Tuva Raanes Bogsnes, utenriksredaktør i TV 2.

Kilder blant menneskerettighetsaktivistene i Russland forteller om det de opplever som vilkårlige arrestasjoner, og frykter at situasjonen bare skal bli verre. Raanes Bogsnes forteller at utenriksredaksjonen har bygget opp et godt kildenettverk blant både aktivister og menneskerettighetsadvokater, og at de holder kontakten med disse i tiden fremover.

- De er heldigvis forholdsvis godt organisert, forteller Raanes Bogsnes, som understreker at videre omtale blir viktig for å opprettholde søkelyset på menneskerettighetssituasjonen i Russland. Redaksjonen mottar kontinuerlig tips om aktivister som pågripes eller trakasseres.

Fornøyd med egen dekning

Utenriksredaktør Raanes Bogsnes forteller at TV 2s nyhetsredaksjon har vært bevisst på å jobbe med OL som et hvilket som helst annet arrangement, selv om kanalen har hatt de norske senderettighetene. Hun sier seg fornøyd med at de har fått vist skyggesidene i beste sendetid.

- Vi har hatt kritiske saker som toppsaker i mange sendinger, og har blitt en kanal aktivistene vet de kan stole på, sier utenriksredaktøren.

Kanalens nyhetsredaksjon planlegger foreløpig ikke en ny reportasjetur til Russland, men vurderer situasjonen fortløpende.

Emneord: