Finnene protesterer mot homoerotiske frimerker

Kunstner Touko Laaksonen sine utfordrende bilder har vært mye debattert i Finland. Nå skal tre av dem pryde landets nasjonale frimerker.
Tirsdag, 29 april, 2014 - 15:07


Touko Laaksonen (1920-1991), også kjent som Tom of Finland, er en av de mest kjente kunstnerne i Finland. Det har vært mye debatt og oppmerksomhet rundt hans bilder tidligere, og nå har det igjen blusset opp. Tre av hans motiver skal nå pryde landets nasjonale frimerker.

Selvsikker og stolt homoerotisme

Laaksonens kunst identifiseres av maskuline og stolte menn, poserende i erotiske omfavnelser. Laaksonens kunst har hatt stor påvirkningskraft på den vestlige homsekulturen, og har bidratt til den allmenne og klisjéfylte oppfattingen av den homofile stereotypen.  

Vil ikke ha en naken rumpe på frimerket

På tross av protestene, ser det finske postverket ingen grunn til å endre på sine planer. Utviklingssjef i Itella Posti, Markku Penttinen, sier forsøkte å styre unna den verste sorten da de valgte ut hvilke motiv frimerkene skulle ha.

Men det er likevel ett av Laaksonens bilder som skaper debatt. Bildet av en naken mannerumpe (se bildet over) har ført til at det er blitt opprettet en underskriftskampanje på facebook med flere tusen medlemmer for å stoppe frimerket, melder Sveriges Radio. På facebookgruppen heter det blant annet:

– Tradisjonelle frimerker har vist temaer som er estetisk vakre og av kulturell verdighet. Sterke homoerotiske temaer på frimerker er ingen av delene.

Mener frimerkene bør være slikkbare

Det er også opprettet en mot-gruppe på facebook. De ønsker at frimerkene skal være slikkbare, og ikke selvklebende. Det iniativet har så langt 300 medlemmer.

Grafisk designer, Timo berry, har plukket ut designene og forteller til Posti at dette er en modig og viktig handling for landet. 

–Frimerkene handler om å være stolt av seg selv. Og det kan en aldri få nok av i dette landet i nord.

 

Om du får post fra Finland kan du selv se de omdiskuterte frimerkene fra september 2014.

 

 

 

Emneord: