Kvinner mot syre

Nedlatende holdninger mot kvinner er et samfunnsproblem i India, og resulterer i flere hundre tilfeller med skadelige syreangrep.
Torsdag, 31 mars, 2016 - 13:00


Med et ønske om å bringe skam over kvinner er det enkelte som benytter syre for å vanære kvinnekroppen. Spesielt i India er dette et samfunnsproblem. Sheroes-kafeen i Agra er drevet av kvinner som har vært utsatt for syreangrep, som sitter igjen med store skader. Mange som har vært utsatt for syre velger å leve i skjul, og det er dette kvinnene på Sheros tar et oppgjør med. Intensjonen bak angrepene er å bringe skam over jentene, og få dem til å leve i islolasjon.

Plastisk kirurg Mohammad Jawad har tidligere sagt til BBC at angrepene handler om å ødelegge kvinners identitet, og at slikt skjer i land hvor kvinners rettigheter står svakt.

– Ofrene blir satt i en slags levende-død situasjon og angreperne blir ofte behandlet som gråsone av domstoler og politi, har han uttalt til BBC.

Acid Survivors Trust International (ASTI) skal i 2014 ha sagt til VG at det registreres omlag 1500 syreangrep i året verden over. Det er med stor sannsynlighet mange flere tilfeller, og mørketallene antas å være store. I artikkelen står det at 80 prosent av de som rammes av syre er kvinner, og at 30 prosent av disse er under 18 år. Aktivister har kjempet for strengere syrelover i India, og i dag er det ikke lenger tillatt med fri omsetning av syre i landet.

Emneord: