Trygghetsundersøkelsen fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring ble lagt fram tirsdag. Foto: Mathilde Bjerk

Større interesse for politikk

Interessen for politikk har økt, mens tilliten til politikere er lavere, viser en ny innbyggerundersøkelse.
Tirsdag, 6 februar, 2024 - 11:57

Flere interesserer seg for politikk, ifølge innbyggerundersøkelsen fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Likevel er det færre som har tillit til at politikerne på Stortinget arbeider for innbyggernes beste.

I 2021 var det 67 prosent som svarte at de generelt var interessert i politikk. I den nye undersøkelsen svarer 71 prosent at de nå er interessert i politikk i sin allminnelighet.

Lavere tillit

Det er en tydelig nedgang i tilliten til at stortingspolitikerne arbeider for innbyggernes beste, ifølge undersøkelsen. I 2021 svarte 53 prosent at de hadde tillit, mens i 2023 har det sunket ned til 43 prosent. Det er også færre som er nøytrale til spørsmålet, og økningen er på 12 prosentpoeng blant de som ikke har tillit.

Flere mulige grunner

Direktør Hilde Singsaas i DFØ sier til TV2 at det kan være flere ulike grunner til endringene.

– 2022 og 2023 har vært preget av flere krevende nasjonale og internasjonale forhold som økte levekostnader og renter, krig og andre hendelser. Dette kan ha preget innbyggernes holdninger, sier Singsaas.

Tilliten innbyggerne har til hverandre er likevel høy i forhold til andre land. De som har lav tillit til andre, har også en betydelig lavere tillit til offentlige institusjoner, ifølge undersøkelsen.