Svensk ungdom redder Norge

Kun èn av ti søkere på servicestillingene i OAS er nordmenn. Drømmesvenskene jobber hardt, smiler og er topp motiverte.
Mandag, 25 januar, 2010 - 12:57


OSLO:  Sjefer og ansatte i OAS – Oslo og Akershus Studentsamskipnad, drikker fredagspils på Fyrhuset – kafèen og spisestedet på campus på Høgskolen i Oslo. Her jobber kun svensker. Høy arbeidsmoral og motivasjon gjør svenskene til arbeidsmarkedets poppiser.

-Ni av ti søkere på våre stillinger er svenske, forteller Geir Texnes i OAS. -Jeg tror norske ungdommer har det for godt. Han retter på Claes Ohlsson capen. -Norske ungdommer skal opp på professornivå med èn gang. De vil ikke jobbe i servicebransjen.

 

Rundt bordet sitter også norske Robin Frivåg (29) som jobber som kokk i OAS. Han skryter av de svenske arbeidskameratene. -De står på som bare det. Sier ikke nei til å jobbe ekstra heller.

Hvorfor norsk ungdom trekker unna servicebransjen har han ikke noe godt svar på.

En av OAS` svenske ansatte er Anna Bladh (20) fra Nyköping i Sverige. Hun er sprudlende, søt og glad. -Alle liker Anna. Anna er premieeksempelet på god, svensk arbeidskraft, sier sjefen hennes fornøyd.

 

I Norge ligger arbeidsledigheten blant unge på 9,3%. Nabolandet sliter med et vesentlig høyere ungdomsledighetstall på 22 % og unge svensker har store problemer med å skaffe seg arbeid. I følge de siste tilgjengelige tallene fra SSB jobber i dag nærmere 50 000 svensker i Norge. Samtidig stiger antallet arbeidsledige blant unge her til lands. I aldersgruppen 20-29 år har ledigheten steget med hele 44% fra desember 2008 til desember 2009. Enkelte bransjer har problemer med å skaffe folk. Spesielt æringen, helse-og omsorg og byggebransjen sliter. Det er her svenskene ansettes. De er høyt motiverte, arbeidsomme og har rykte på seg for å være motiverte og kvalifiserte. En arbeidsgivers drøm.

 

Anna Bladh er fornøyd med kantinejobben. Hun fikk den etter bare èn uke i Norge. Sammen med vennegjengen fra Nykjöping flyttet hun til Norge i fjor høst for å jobbe og tjene penger. Drømmesvenskene bor i kollektiv på Grünerløkka i Oslo. Her er stua gjort om til soverom. På gulvet ligger en madrass. Den lille gangen er overfylt av klær og sko. Vennegjengen på fire bor tett.  -Det är bara mysigt, sier Anna. Hun setter seg ned i sofaen med rett-i-koppen suppe og et par brødskiver. Vanligvis får hun med seg mat hjem fra kantinejobben og slipper de store matutgiftene.

 

-Ingen av de vi kjenner har hatt problemer med å skaffe seg verken jobb eller leilighet, sier Annas venninner Katrin og Julie. De jobber også i servicebransjen som kantine-og kafèmedarbeidere. Med lav husleie og høy arbeidsmoral tjener de seg opp gode penger på å arbeide i Norge.

 

Telefonen ringer hos Manpower i Oslo. Informasjonsansvarlig Gry Ljøterud kan fortelle om en stor og jevn pågang fra svenske arbeidssøkere.

-Det er gjerne unge og nyutdannede svensker som kontakter oss. Med høye arbeidsledighetstall i Sverige trekker mange over grensen med hensikt om å tjene godt og arbeide hardt.

Hun er direkte og bestemt. -Vi hadde ikke klart oss uten svenskene, sier hun.

Vi ønsker dem velkommen.