Fortsatt inntak til tegnspråk- og tolkestudiet

I høst ville Institutt for Spesialpedagogikk droppe inntaket av studenter til Tegnspråk- og Tolkestudiet på Universitetet i Oslo (UiO). Nå er stemningen en annen.
Mandag, 22 februar, 2010 - 12:51


I går kveld meldte Norges Døveforbund om at det likevel blir inntak til tegnspråk- og tolkestudiet høsten 2010. 

I en mail til Norges Døveforbund skriver Arnfinn M. Vonen (instituttleder ved Institutt for Spesialpedagogikk) og  Vibeke Grøner Aukrust (dekan ved det Utdanningsvitenskapelige fakultetet) at et ordinært opptak til tegnspråk- og tolkestudiet vil bli gjennomført. Dette gjelder både årsenheten og bachelorgraden.

– Vi er veldig glade for at vi vant denne runden. Det hadde ikke vært akseptabelt om utdanningen av tolker ble redusert - helst vil vi ha en kraftig økning! Behovet er stort, sier generalsekretør i Norges Døveforbund (NDF) Paar Richard Peterson.

Kraftig mobilisering

Det har vært en kraftig mobilisering for å beholde studiet. Medlemmene i NDF har stått samlet, og forbundet har hatt dialog med politikerne. I tillegg har studentene selv mobilisert, og facebookgruppa Ikke legg ned tegnspråk- og tolkestudiet ved UiO ble opprettet kort tid etter at UiOs planer ble kjent. Den fikk raskt over to tusen medlemmer.

I dag tidlig har det vært hektisk aktivitet på gruppas vegg.

– Jeg er veldig glad for at de har valgt å beholde studiet, forteller Ditte Emilie Sæther Behrns. Som døv student har hun flere ganger fått oppleve hvor vanskelig det kan være å få tak i tolk.

Ikke trygg

– Da jeg studerte på Universitetet måtte jeg en gang vente et halvt år på å få tolk, forteller hun.

– Vi er mange døve som har problemer med å få tak i tolk til studier, familieselskaper, fritidsaktiviteter og så videre. Hvis UiO hadde lagt ned studiet, ville situasjonen blitt enda verre for mange.

Ditte føler seg likevel ikke trygg på at studiet står trygt på UiO. Studiet ble nemlig forsøkt lagt ned i fjor også.

– Også den gang kjempet vi hardt for å beholde studiet, og vi greide det. Men hva skjer neste år? Vil de forsøke å få det lagt ned da også? spør hun.