Hatkamp mellom Venezuelas maktpoler

– Hovedproblemet i Venezuela er kampen mellom Chávez og massemediene. De hater hverandre og kommuniserer ikke med hverandre, sier Venezuela-ekspert Mark Weisbrot. Mediene er enten for eller mot President Hugo Chávez. Uavhengig, objektiv journalistikk er derfor sjelden kost i Venezuela.
Tirsdag, 4 mai, 2010 - 14:10


Olaf Svorstøl Sierraalta, generalkoordinator i organisasjonen Circulos Bolvarianos, sier dagens mediesituasjon i Venezuela er verre enn noen gang.

– Retten til å kritisere presidenten og regjeringen brukes av pressen i for stor grad. Jeg mener ikke at man ikke skal kritisere, men problemet er formen; oppskrøne ord, løgn og ensidig journalistikk, sier den norsk-venezuelanske generalkoordinatoren.

Politisk propaganda

I dag er Venezuela delt av presse som enten er for eller mot Chávez.

Tilhengere av Hugo Chávez mener opposisjonen misbruker sin makt som presse til å kontrollere samfunnet. Direktører i store medieselskaper blir beskyldt for å drive politisk propaganda i stedet for journalistisk arbeid.

José Sojo, den venezuelanske ambassadøren i Norge, stiller seg bak President Chávez.

«You think it’s the journalists who’s talking, but that’s wrong. It’s the owners. There are no journalists in Venezuela. Only rich men, defending rich people», sier ambassadør José Sojo til Journalen.

Les saken om José Sojos utspill mot media.

– Korrupt og militært regime

Flere mediebedrifter har den siste tiden blitt nedlagt for å drive lovstridig virksomhet. Med dette beskyldes Chávez for sensur, brudd på pressefrihet og ytringsfrihet.

Radio Caracas Televisión (RCTV) var Venezuelas mest populære TV-kanal fram til 2007. Da ble den stengt av President Hugo Chávez som anklaget direktøren, Marcel Granier, for å være fascist og deltager av det militære kuppet i 2002.

– ­Det hele handler om et korrupt og militært regime, som ikke godtar andre meninger enn sine egne, sier Granier.

Nå arbeider han for å redde kanalens framtid i Venezuela, der han mener det ikke eksisterer ytrings- eller pressefrihet.

Les mer om Marcel Graniers kamp om ytringsfrihet.

Ond sirkel

Benedicte Bull er prosjektleder for Norsk nettverk for Latin-Amerika forskning. Hun mener mediesituasjonen i Venezuela gir grunn til bekymring.

– Det er ofte tosidig. Pressen kan være ekstreme mot myndighetene, samtidig er myndighetene ekstreme i sin ordbruk mot mediene.

Hun mener situasjonen i media har blitt en ond spiral det er vanskelig å komme ut av. Munnhuggeriet mellom pressen og myndighetene gjør det vanskelig for Europa og Vesten å se at det faktisk finnes ytringsfrihet i Venezuela.

Les hva tidligere journalist i Venezuela Eirik Vold mener om mediesituasjonen.