Kastrati i intervju med Eurosport etter han ropte «jævla soper» under kampen mellom Kristiansund og Vålerenga. Foto: Skjermdump Dplay

Skrek «jævla soper»

Kristiansunds Flamur Kastrati ropte homonegativt skjellsord til Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo. Leder i foreningen Fri Inge Alexander Gjestvang synes det er skuffende.
Tirsdag, 27 oktober, 2020 - 13:52

– Det er skuffende å se at homonegative skjellsord blir brukt, enten det er i Eliteserien eller breddefotballen skal fotball være for alle. Når det flyr slike skjellsord er det med på å begrense tryggheten og handlingsrommet til de som vil delta i sporten, sier Gjestvang.

I en pressemelding skriver klubben at de tar avstand til utalesene til Kastrati:

«Flamur Kastratis uttalelser i forbindelse med kampen mot Vålerenga IF strider mot hele vårt verdigrunnlag og alt KBK står for. Vi har gått i front for å markere nettopp at vår garderobe er for alle. Uttalelser som dette tar vi sterk avstand fra.»

Får konsekvenser

Dette vil helt klart få konsekvenser for spilleren, og klubbens ledelse kommer til å følge opp dette umiddelbart, skriver de videre på sine nettsteder.

Norges Fotballforbund (NFF) har mandag 26. oktober iverksatt gjennomgang av saken.

– Sannsynligvis kommer hele Norge til å tro at dette er den dårligste unnskyldningen en fotballspiller noensinne har kommet med, men sannheten er at jeg ikke visste hva «soper» betydde, sier Kastrati til VG.

Fotballspilleren hevder han ikke visste hva ordet betydde, og trodde det var et annet ord for «idiot».

FRI

“FRI er en premissleverandør for lhbt-politikk i Norge og resten av verden. Vi har inngående forståelse for lhbt-tematikk og har et stort nettverk nasjonalt og internasjonalt”

Kilde: www.foreningenfri.no/

– Det er veldig positivt å se beklagelsen fra Kastrati i VG. Han retter unnskyldningen mot de som blir truffet både direkte og indirekte av språkbruken. Jeg ser også at han sier at han ikke visste hva ordet betydde, og får selskap av andre fotballspillere som sier de har også har brukt det, uvitende om ordets betydning, sier Inge Alexander Gjestvang, leder i Fri. 

Mulighet for å lære

– Jeg velger å tro på unnskyldningen hans, og i kjølvannet av dette ser vi et skrikende behov for mer kunnskap som kan erstatte noen antagelser og misforståelser. Her må fotballen stå samlet i kampen mot både homohets og rasisme, sier Gjestvig. 

Lederen for Fri påpeker at dette er en mulighet til å lære.

– Det er viktig i slike situasjoner som dette, at vi bruker det til å lære og få ny kunnskap. Her trengs det mer bevissthet, hva betyr ordene som blir sagt? Enten det er medspillere, kapteiner, trenere eller lagledere som hører slik språkbruk er det viktig med reaksjoner.

– Det er mange ting å lære her. Alt fra hva vi roper i kampens hete og når vi er forbanna til sjargong som får flyte fritt på treningsfeltet. Dommer registrerte ikke dette i kampen, det er viktig at dommerne på alle nivåer spisser ørene og fanger det opp når dette skjer.

Emneord: