BUA leier ut vinterutstyr helt gratis. Foto: Mari Ranheim
Høyt trykk på BUA om vinteren

Høyt trykk på BUA Stovner om vinteren

BUA er en utlånssentral, hvor man kan låne gratis utstyr til aktivitet.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 11:13

Like rundt hjørne av Tokerud skole finner man en 350 meter lang alpinbakke. Det er både heis og flomlys i bakken. Nederst finner man BUA Stovner. De låner ut alpin- og langrennsutstyr gratis.

Et vellykket prosjekt


Nora Sperre Vangsnes er godt fornøyd med suksessen til BUA Stovner. Foto: Privat.

Nora Sperre Vagsnes var prosjektleder da Bydel Stovner startet BUA. Prosjektet handler om å gi flest mulig tilgang på skiutstyr. Driften har siden gått til Stovner og Høybråten idrettslag. 

– Som bydel er økonomi som barriere for deltagelse en tematikk og utfordring vi jobber med. Et tilbud som BUA vil være et godt supplement i en bydel som Stovner, hvor det er levekårsutfordringer.

– Er det et populært tilbud?

– Absolutt, statistikken viser at det er en utlånssentral som er godt besøkt. Den ligger høyt oppe på utlånsstatistikken både for Oslo, og nasjonalt. Det er også flere som kommer både fra utenfor bydelen, og utenfor kommunen for å besøke BUA Stovner.

Gleden varer livet ut


Marcela Montserrat Fonseca Bustos er imponert over alt BUA Stovner får til. Foto: Privat.

Leder av Oslo Idrettskrets, Marcela Montserrat Fonseca Bustos, mener idretten skaper identitet og tilhørighet. 

– Jeg har selv vært på BUA Stovner med barn som aldri har stått på ski før. BUA er genial, for de trengte ikke å eie noe av utstyr fra før. Skiene var gratis, hjelmene var gratis og det å bruke alpinbakken var gratis. Dette er idrettsglede som varer livet ut.

Bustos understrekker at lavterskeltilbud som BUA er avgjørende for samfunnet. Barn som ville ha stått utenfor får nå muligheten til å delta. 

– Høybråten og Stovner Idrettslag eier og drifter. Også er det foreldre og frivillige som driver BUA. Frivilligheten er så fantastisk som gir barn og unge et så godt tilbud. 


Høybråten og Stovner idrettslag eier og drifter BUA Stovner. Foto: Dunia Zeinalzadeh. 

Idretten skal være et valg

Bustos forteller at økonomi har lenge vært en barriere inn i idretten.

– Forskjellen er at i dag er det mange flere som blir rammet. I dyrtiden vi lever i nå er det mange flere som blir stående utenfor. Da er det synd at mange barn og unge mister tilgangen på idretten, og et nettverk.

Bustos fortsetter,

– Idrett skal alltid være et valg du tar selv. Om du vil drive med noe annet er det flott, men det valget skal aldri bli tatt fra deg.

Emneord: