Mira Samsonova (7) og moren Olena Novikova (37) på vei til Eidsvoll plass. Foto: Mari Grinna Hagen.

To år etter: – Verden glemmer krigen

Mor og datter måtte rømme landet. Nå markerer de toårsdagen foran Stortinget.
Mandag, 26 februar, 2024 - 14:46

Olena Novikova (37) og datteren Mira Samsonova (7) står hånd i hånd på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo. Ut av Miras fargerike ryggsekk stikker to flagg som vaier forsiktig i vinden - et ukrainsk og et norsk.

Det er to år siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina. De to har møtt opp sammen med rundt tusen andre mennesker som vil vise sin støtte til Ukraina og minne om at krigen fortsatt herjer med full kraft.

– Jeg er her i dag fordi verden glemmer krigen og lidelsen ukrainerne gjennomgår. Slike markeringer minner oss på de forferdelige hendelsene, sier Novikova.  

24. februar 2022 våknet Novikova og datteren av at hjembyen deres, Kyiv, ble bombet.

– Vi ville ikke reise fra Ukraina i det hele tatt, men på grunn av bombene og panikken til folk dro vi fra Kyiv den natten sammen med søsteren og nevøen min. Vi ville beskytte barna fra å se og høre det som skjedde, forteller Novikova.

Miras far ble igjen i Ukraina, hvor han nå jobber som frivillig og evakuerer mennesker fra frontlinjen. De prøver å holde kontakt hver dag, men han har ikke alltid tilgang på internett.

Synger for Ukraina

Arrangørene bak markeringen er Den ukrainske forening i Norge, Norsk-ukrainsk venneforening og Ukrainas ambassade. 

Markeringen starter med støttekonsert og fotoutstilling, og Mira skal synge som en del av barnekoret til den ukrainske skolen i Oslo, Kobzar.

I minuttene før hun går på scenen, holder hun godt fast i morens hånd. 

– Hun er glad i å synge, men ikke foran så mange mennesker, forteller moren. 

Det er viktig for Novikova at datteren får delta på markeringen, og at hun får gå på ukrainsk skole ved siden av den norske.

– Det er viktig for meg at hun er i kontakt med nasjonaliteten sin. Hun bør vite at hun er ukrainsk og at blodet hennes er ukrainsk, sier hun.

Novikova følger datteren opp til scenen, og stryker betryggende på armen hennes.

Få minutter senere synger Mira ukrainske sanger fra scenen, mens hun veiver med det gule og blå flagget sammen med de andre barna i koret. Forrest i publikum står Novikova og andre stolte foreldre. 


Den ukrainske skolen i Oslo, Kobzar, har som formål å bevare og videreformidle ukrainsk språk og kultur til elevene. Foto: Mari Grinna Hagen.

Novikova er åpen med datteren om at det er krig i hjemlandet deres.

– Jeg synes datteren min skal vite sannheten. Historien vår har aldri vært lett, og alle Ukrainere bør vite hva som har skjedd, sier hun.

Utenriksministerens tale 

Støttekonserten etterfølges av en stor demonstrasjon der blant annet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) deltar.


Politiet anslår at rundt tusen mennesker har møtt opp for markeringen. Foto: Mari Grinna Hagen.

– Ukrainas kamp er også vår kamp. Dette er ikke hule ord, sier Barth Eide i sin tale. 

Foran ham står tusenvis av mennesker med alvorstunge blikk. Mange har det ukrainske flagget dekket rundt seg eller holdt i hånda med et fast grep. 

– Russlands krig mot Ukraina er et alvorlig brudd på folkeretten. Fullstendig ulovlig, fullstendig uakseptabelt og det er vår tids aller største sikkerhetspolitiske utfordring. Ingen annen krise eller konflikt har potensial til å påvirke også Norge i større grad enn det som skjer nettopp i Ukraina, fortsetter han. 

Grå skyer henger tungt over Eidsvolls plass, og de mange nesene i folkemengden har fått en rødlig farge. Noen oppmøtte hopper forsiktig opp og ned i et forsøk på å beholde varmen. 


Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) holder appell på markeringen. Foto: Mari Grinna Hagen.

– Dersom vi tillater Russland å flytte grenser med makt, kan andre gjøre det samme. Da vil FN-pakten, folkeretten og våre felles spilleregler miste sin verdi. Konsekvensene kan knapt overvurderes, legger han til. 

Til Journalen uttrykker utenriksministeren at han er glad for å se at mange har møtt opp.

– Jeg synes det er veldig fint at man kan samles, markere og minnes de som har gått bort. Vi må støtte ukrainernes sak og vise vilje og solidaritet til å stå på, sier Barth Eide. 

Mindre oppmerksomhet

Leder av Norsk-ukrainsk venneforening, Jørn Sund-Henriksen, mener det er viktig, på årsdager som dette, å stoppe opp og ta stilling til det som foregår.


Jørn Sund-Henriksen er leder av Norsk-ukrainsk venneforening. Foto: Mari Grinna Hagen.

– Nå har det gått to år, og selv om det er mange som følger med hver dag og som fortsatt er opptatt av krigen, så er den ikke like aktuell i nyhetsbildet lenger, sier Sund-Henriksen.

Han er takknemlig for at så mange har møtt opp på arrangementet, tross dårlig vær og vinterferie.

I likhet med politikerne som har talt, trekker han frem de sikkerhetspolitiske konsekvensene krigen har for Norge og viktigheten av å støtte Ukraina. 

– At vi er så mange her i dag er også et viktig uttrykk til de politikerne som har vært på scenen, som har sagt viktige ord om nødvendigheten av å støtte Ukraina, at det norske folk står bak det. Det er ingen ting som trygger vår sikkerhet mer enn å øke støtten til Ukraina. Norge bør dramatisk øke den støtten, sier han. 

Protest ved Russlands ambassade

Folkemengden har formet seg til et langt demonstrasjonstog og er på vei til Ukrainas plass, som ligger ved Russlands ambassade på Skarpsno.

Navnet på plassen ble vedtatt av Frogner bydelsutvalg i mars 2022, som en markering mot den russiske invasjonen av Ukraina. 


Demonstrasjonstoget går fra Stortinget til Ukrainas plass. Foto: Mari Grinna Hagen.

Med høy musikk og rop av ukrainske slagord, høres toget på lang vei. Trafikken i Oslos gater stopper. 

– Ære til Ukraina! roper en i folkemengden.

– Ære til heltene! svarer de andre.

Fremme ved Ukrainas plass protesteres det mot Russlands krig i Ukraina med taler, sang og slagord. Veien inn til Russlands ambassade er sperret med gjerder av politiet. 

Et langt banner i det ukrainske flaggets farger løftes opp og holdes av engasjerte demonstranter. Her blir de stående lenge.


 Ukrainas plass dekkes i gult og blått under protesten. Foto: Mari Grinna Hagen.

Håp for fremtiden

Novikova og datteren vender hjemover etter en lang og intens dag. 

De to trives i Norge, men savner hjembyen sin, Kyiv. Der lever mange fortsatt utrygt. 

– Folk kan ikke leve et normalt liv der. De lever hver dag som om det er deres siste, for de vet aldri hva som kan skje neste minutt, neste time, eller neste dag, forteller Novikova.

Likevel har hun fremtidshåp for landet sitt. 

– Jeg tror Ukraina har en lovende fremtid med velstand i sikte, men seier er en viktig forutsetning for dette, sier hun. 


Olena Novikova og Mira Samsonova trives i Norge, men savner hjemlandet sitt. Foto: Mari Grinna Hagen.