Ønsker oslopolitiet velkommen etter

Mens oslopolitiet i disse dager feirer ny, avlyttingssikker politiradio, har østfoldingene snakket privat siden OL i 1994.
Tirsdag, 16 mars, 2010 - 10:39


– Velkommen etter! Vi har hatt avlyttingssikkert samband i mer enn 15 år, sier Petter Larsen, sambandsansvarlig i Østfold politidistrikt, og gratulerer oslopolitiet samtidig med dagen.

Til OL på Lillehammer ble det investert i et dyrt og avlyttingssikkert samband. Da OL var over, ble sambandet demontert og gjenbrukt i diverse politidistrikt i østlandsområdet.

Ingen reservedeler

Men det en gang så moderne OL-sambandet skulle ikke vare evig. Ettersom det gikk ut av produksjon og reservedeler ikke lenger var å oppdrive, ble sambandet etterhvert upålitelig.

Nøden ble etter hvert så stor i østfoldpolitiet at de kom først på listen da det nye Nødnett skulle testes ut i desember 2009.

Medielogg

Det avlyttingssikre sambandet gjør det vanskeligere for media å følge med på politiets arbeid. Selv om politiet i utgangspunktet er glade for å holde samtalene sine private, blir konsekvensen også økt pågang fra nysgjerrige journalister. Her har Østfold politidistrikt imidlertid vært kreative:

– På sommeren i fjor begynte vi ordningen med å sende ut en medielogg til journalistene, sier pressekontakt i Østfold politidistrikt Øystein Stavdal Paulsen.

– Vi oppdaterer loggen fast hver fjerde time. Skjer det alvorlige hendelser sender vi ut tilleggsvarsler. Dermed kan vi bedre kontrollere riktigheten av opplysningene, sikre rettferdig behandling av redaksjonene og avlaste operasjonsleder.

Men, dette er ikke alltid nok for journalistene.

– Det hender likevel at vi har utålmodige journalister som ringer og maser så snart de har hørt en sirene, legger Stavdal Paulsen humoristisk til.

– Aldri lyttet til politiet

Dag Ole Johansen har jobbet som journalist i Fredriksstad blad i over fem år, men har aldri lyttet til østfoldpolitiets samband. Han har aldri tenkt over hvorfor, selv om han ofte lytter til AMK-sentralen (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) i jakten på spennende nyhetsstoff.

Siden i fjor sommer har han fått oversendt medielogger fra politiet, en ordning både han og kollegene er svært tilfreds med.

– Før kunne det være vanskelig å få tak i operasjonsleder. Medieloggen sørger for at vi bruker mindre tid på telefonen, sier Johansen. Han tilføyer at medieloggen likevel ikke er noen fullgod erstatning for en samtale med politiet.

 

Emneord: