Ønsker ti måneders fengsel for flere års mishandling

For fem år siden ble strafferammene høynet til tre år, men få blir straffet så strengt.
Mandag, 22 mars, 2010 - 07:55


Aktor la ned påstand om ti måneders ubetinget fengsel for en familiefar som er tiltalt for å ha utøvd både psykisk og fysisk vold mot sin kone gjennom flere år. Saken har gått i Oslo Tingrett fra 15. mars til 18. mars. Dommen ventes iløpet av denne uken.

Påtalemyndigheten la blant annet til grunn en dom fra Høyesterett hvor straffeutmålingen var på to års fengsel.

      –Det som gjør denne saken særskilt alvorlig er gjentakelsen av både den psykiske og fysiske volden, samt at barn er innvolvert, sier aktor Vibeke Schøyen i sluttprosedyren.

Familiefaren skal ved flere annledninger ha slått og sparket sin kone og truet med å kidnappe deres felles datter. Under en ferie paret hadde i Pakistan i 2006, skal han også ha truet sin kone til å gå med burka. Mishandlingen skal ha pågått over så lang tid fordi fornærmede har underkastet seg mannen sin for å opprettholde husfreden.

Høy oppreisingssum

– Vi vet at familievold er et alvorlig samfunnsproblem, sier bistandsadvokat Sverre Ulstrup.

– At tiltalte også fortsetter å skade fornærmede etter at hun brøt ut av ekteskapet, gir grunnlag for en høy oppreisningssum.

Bistandsadvokaten la ned påstand om en oppreisingssum på inntil 60 000 kroner.

Mener straffene er latterlig lave

Margit Lømo er leder for Landsforeningen for voldsofre, og mener den politiske satsingen mot familievold i hovedsak er mye ord og lite handling.

      –Straffene for familievold er latterlig lave. Det vitner om at det fortsatt finnes holdninger i samfunnet som ansvarliggjør kvinnen for volden hun opplever, sier hun.

Lømo kan fortelle at det ofte tar lang tid før kvinnene anmelder volden, og at når det har gått for lang tid mister de muligheten til hjelp og erstatning.

      –For å bedre situasjonen må vi få et system som automatisk tar ut tiltale når det dokumenteres vold. Slik det er nå kan kvinnen til og med trekke anmeldelsen hvis hun blir truet uten at noen følger henne opp videre, sier Lømo.

Går jevnt, men sakte opp

I desember 2005 ble strafferammen for familievold utvidet fra to år til til inntil tre år for mishandling i nære relasjoner og inntil seks år dersom mishandlingen er grov. Allikevel ligger straffen for familievold på i snitt ett år.

– Generelt vil jeg si at straffeutmålingene er økt. Man vurderer selvfølgelig alle tilfeller hver for seg, så det er vanskelig å uttale seg om dette, men også Høyesterett sier at de øker, sier advokat Christine Hamborgstrøm ved Advokathuset.

– At dommene stort sett er under to år, er fordi en ikke legger seg på det verst tenkelige nivå. Det skal store skader til for å få maks straffeutmåling, sier hun. Finn Hauge, dommer i Tingretten, kan bekrefte at straffene går jevnt opp, men ikke i store sprang.

–Han har ikke drept deg ennå

Margit Lømo har selv erfaring som voldsoffer og opplevde å ikke bli tatt alvorlig.

      – Jeg anmeldte voldsmannen mange ganger, men det førte ikke frem. «Han har ikke drept deg ennå», sa de. Jeg kom en gang til sykehuset forslått, men ble tvangssent til krisesenter istedet for å få medisinsk hjelp. Krisesenteret er noe av det verste jeg har opplevd. Der var det fullt av hysteriske, forslåtte kvinner, sier hun.

Etter lang tid med utrygghet ble det endelig fortgang i saken:

      –Utslaget i min sak var da voldsmannen voldtok meg. Det var akkurat som om voldtekten  ble sett på som mer alvorlig enn volden jeg ble utsatt for.

Selv om dette skjedde henne på slutten av 1980-tallet synes hun ikke situasjonen har forandret seg.  

      –Det har kommet signaler om at Storberget tar dette på alvor og at det vil skje ting, men det er forløpig bare ord. Jeg har jobbet med dette i tredve år og ser ikke noen forbedring. Det virker som om det er likegyldigheten som rår, sier Lømo.

Ble oppsøkt på skjult adresse

        –Han sniker seg unna hver gang og kommer til å gjøre det igjen, sier fornærmede i rettsaken i Oslo Tingrett.

Hun har bodd på krisesenter og på skjult adresse med voldsalarm, men tiltalte har funnet ut hvor hun oppholdt seg og oppsøkt henne.

       –Jeg skulle bare ønske jeg visste det jeg vet nå da jeg gikk inn i dette forholdet som 17-åring, sier hun i rettsalen før aktor begynner sin sluttprosedyre.

 

 

Emneord: