Avgjør om SAS diskriminerer ansatte

Ti piloter saksøker SAS for aldersdiskriminering, og tirsdag startet ankesaken mot flyselskapet i Høyesterett.
Mandag, 14 mars, 2011 - 14:19


Høsten 2008 anla ti piloter på over 60 år søksmål mot SAS. De ti pilotene hevdet at flyselskapet diskriminerte ut i fra alder da de ble oppsagt under nedbemanningen samme år. Pilotene tapte i Asker og Bærum tingrett, men anket avgjørelsen. I august i fjor tapte de igjen i Borgarting lagmannsrett. Pilotene ble da dømt til å dekke saksomkostninger på omtrent 700.000 kroner. Nå behandles saken i Høyesterett.

Hensynet til yngre piloter

I henhold til arbeidsmiljøloven kan arbeidstakere ikke sies opp med mindre det foreligger saklige grunner. Ifølge lagmannsrettens avgjørelse ble det foretatt en indirekte diskriminering ettersom utvelgelsen ble bestemt ut i fra pilotenes oppnådde alder. Allikevel la de vekt på at hensynet til yngre arbeidstakere måtte veie tyngst under et svært presset flymarket.

Lagmannsretten viste til at pilotenes tariffavtale ga dem rett til pensjon etter fylte 60 år. Lagmansretten mente det måtte tas hensyn til hvem som ble hardest rammet av en oppsigelse og kom fram til at dette var yngre piloter. Yngre piloter ville fått store problemer med å få nytt arbeid og dermed stå i fare for å ikke få opprettholdt flysertifikatet sitt.

SAS dømt i Danmark

I 2009 nådde et tilsvarende søksmål mot SAS i Danmark frem. Et mulig motsatt utfall i Norge gjør saken prinsipell interessant når den behandles i Høyesterett.

Høyesterett vil behandle ankesaken fra 15.-18. mars.

Emneord: