Distriktsmafia eller kameratgjeng?

Ifølge en ny rapport skal politiet bekjempe de kriminelle MC-gjengene i Norge innen fire år. Outlaws MC-Club Sarpsborg står på listen, men selv hevder de at de aldri har gjort noe kriminelt.
Tirsdag, 22 mars, 2011 - 14:11


Innerst i lokalene til Paradise Kebab i Sarpsborg sitter Trygg Syversen. Han har vært fullverdig medlem av den beryktede motorsykkelklubben Outlaws i omtrent seks år. I dag er 36-åringen leder av organisasjonen i Norge.

Syversen hilser med et fast håndtrykk. Han virker høflig og veltalende. Rundt bordet er Outlaws MC-Club avdeling Sarpsborg samlet. De fleste er tatovert, og de er kledd i sorte plagg, skinn og kjettinger. Den yngste er 20 år, og den elste i 40-årene. Nå ønsker klubbens medlemmer, prøvemedlemmer og såkalte ”supporters” å avkrefte mye av det som er sagt om dem.

- Vi er en kameratgjeng som elsker å kjøre motorsykkel. Vi er en slags losje, så enkelt er det, sier Syversen bestemt.

Ikke kriminelle? Trygg Syversen snakker til MC-klubbens medlemmer, prøvemedlemmer og “supporters” om viktigheten av respekt. Han hevder de ikke er en kriminell gjeng. FOTO: Susan Falkenås

Politiet bekymret

Ifølge Politidirektoratets rapport om politiets bekjempelse av kriminelle MC-gjenger 2011-2015 er det 1-prosentklubbene som utgjør et problem for samfunnet. Dette er klubber som definerer seg selv som den ene prosenten av befolkningen som setter klubbens lover og regler over samfunnets lover og regler. I tillegg til Outlaws er Hells Angels, Bandidos og Coffin Cheaters 1-prosentklubber etablert i Norge.

Hør MC-lederens kommentar til politiets rapport her.

Politiførstebetjent ved Sarpsborg politikammer i Østfold Raymond Bergli mener at politiets bekymring er berettiget.

- Vi ser på utviklingen av dette miljøet i Østfold som svært alvorlig, sier Bergli.

- Farlig potensiale

Helt siden de første 1-prosentklubbene etablerte seg i Norge på begynnelsen av 1980-tallet, har politiet  prioritert arbeidet med å bekjempe miljøene. Til tross for dette har MC-klubbene vokst betydelig, og nå styrker politiet nok en gang innsatsen.

- Politiet har satt seg et mål om å bekjempe miljøene helt. Dette arbeidet er vi i gang med, sier Bergli.

Ifølge Bergli er Outlaws MC-Club i politiets søkelys først og fremst fordi de  kaller seg en 1-prosentklubb.

- Velger man å si at man fraskriver seg samfunnets lover og regler, ligger det i dette et stort potensial for å drive med kriminell aktivitet. Derfor følger vi veldig godt med på disse miljøene, sier Bergli.

Han forteller at det skal bli mindre attraktivt å være medlem i en kriminell MC-klubb. Dette innebærer blant annet at politiet skal prioritere straffeforfølgelse av klubbenes medlemmer.

Pengeinnkreving og narkotikakriminalitet

Bergli mener at MC-klubben Outlaws unnskylder seg med å hevde at det at enkeltpersoner begår kriminelle handlinger, ikke nødvendigvis betyr at klubben er kriminell.

- Majoriteten av medlemmene er tidligere straffedømte, sier han.

Videre mener han at organisasjonen tilrettelegger for kriminalitet, og at de ofte prøver å gjemme seg bak det at de er en kameratgjeng som liker å kjøre motorsykkel.

- Erfaring viser at Outlaws er en klubb som driver med kriminalitet som pengeinnkreving, narkotika og vold, sier Bergli.

Bergli kan ikke fortelle om noen konkrete hendelser med Outlaws MC-Club Sarpsborg, men han viser til at medlemmer av Bandidos nylig ble dømt i Lagmannsretten for grovt ran som en del av en pengeinnkreving i Østfold. Bandidos skal være alliert med Outlaws.

Fulltidsjobb som leder

- At vi er kriminelle er bare tull. Et kriterium for å bli medlem er at man må ha jobb, og man må kunne forsørge seg selv og familien sin på redelig vis, sier Syversen

MC-lederen er utdannet dataingeniør, men vervet som leder er i dag hans fulltidsjobb.

- Alt handler om respekt. Vi passer på hverandre og forventer at folk oppfører seg, sier Syversen.

I 2004 ble Syversen dømt for legemsbeskadigelse, men han hevder dommen var feil. Nå er personen han slo ned dømt for drapsforsøk på lederen.

TATOVERT: Trygg Syversen er lederen av Outlaws i Norge. Alle fullverdige medlemmer må tatovere klubbens logo på kroppen. FOTO: Susan Falkenås

Mystikk rundt organisasjonen

Outlaws er kjent for å omringe seg med mye mystikk. Syversen ser ikke på dette som problematisk.

- Alle låser jo døra etter seg når de kommer hjem. Det er det samme med klubben vår, sier han.

En av politiets bekymringer er oppblomstringen av såkalte ”supporters”.

- Disse støttemedlemmene er ofte unge gutter. Det vi ser er at de blant annet må begå kriminalitet for å oppnå prøvemedlemsskap i klubben, sier Bergli.

Syversen vil ikke gå nærmere inn på hva tilhengerne må igjennom for å bli tatt opp som prøvemedlemmer og medlemmer, men han utelukker kriminalitet.

- Når det gjelder økonomiske ytelser er det jo ikke uvanlig at man må betale medlemskontigent for å bli med i en klubb. Utenom det kan jeg si at man i prøvetiden må bevise at man er ordentlig gutt, sier han.

Vil være i fred

Ifølge politiet er Outlaws på verdensbasis alliert med en gruppering i den amerikanske mafiaen, ”The Chicago Outfit”.

Dere sier dere ikke er kriminelle, men hvorfor vil dere assosieres med denne type kriminalitet?

- Vi vil ikke assosieres med noe. Vi driter egentlig i alle. Alt vi vil er å være i fred og å kjøre motorsykkel. Vi er med i Outlaws fordi det er den største og beste klubben i verden, sier Syversen.

Syversen forteller om et samhold han ikke har sett maken til andre steder.

- Uansett hvor i verden vi kommer blir vi tatt i mot som familie. Det er dette som er motivasjonen for det vi driver med, sier lederen.

Hør hva lederen mener er meningen med livet.

Samholdet viktigst

Marius (28) forteller om hvordan livet hans har blitt bedre etter han ble medlem av Outlaws MC-Club Sarpsborg. Han sier han føler seg hjemme og har funnet en etterlengtet familie.

- Jeg bryr meg egentlig ikke om at politiet dømmer meg som kriminell. Jeg har blitt dømt av folk hele livet. Her får jeg være meg selv, og gutta ser ikke på meg som et problem, sier han.

Han får et klapp på skulderen fra lederen selv, som lattermildt avslutter med kommentaren;

- Dette er kremen av samfunnet. Politiet er en klubb akkurat som oss. De er bare mer populære.

 

FAKTA “OUTLAWS MC-CLUB”

- Klubben ble etablert i USA i 1935, og etablerte sin første internasjonale avdeling i Kanada i 1977.

- Outlaws defineres i likhet med Hells Angels, Bandidos og Coffin Sheater som såkalte 1-prosentklubber.

- 1-prosentklubbene definerer seg selv som den ene prosenten av befolkningen med egne lover og regler som går over samfunnets lover og regler.

- Har mottoet ”God forgives, Outlaws don’t - GFOD”.

- I Norge har klubben rundt 70 medlemmer og prøvemedlemmer fordelt på 11 avdelinger.

Emneord: