Ny forskrift for pelsdyrhold

– Forskriften er verdiløs, mener dyrerettighetsorganisasjonen NOAH.
Torsdag, 17 mars, 2011 - 16:16


Landbruks- og matdepartementet fastsatte torsdag en forskrift som skal bedre forholdene for norske pelsdyr. Forskriften er utarbeidet av Mattilsynet og trer i kraft 1.mai.

- Det er mange endringer i forhold til dagens regelverk, og de vil koste næringa mye både i form av investeringer og innsats. Utviklingen er nødvendig dersom vi skal kunne ha en pelsdyrnæring i Norge, og det mener jeg vi skal, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), ifølge regjeringen.no.

Under press

Pelsdyrnæringen har vært under hardt press etter at flere alvorlige eksempler på dyremishandling er blitt avslørt ved norske oppdrettsanlegg. Senest i november 2010 demonstrerte tusenvis av mennesker i Oslos gater. Nå går imidlertid norske pelsdyr bedre tider i møte, ifølge Langbruksministeren.

- Forskriften legger til rette for en klar forbedring av velferden for norske pelsdyr, sier han.

Blant annet innføres et krav om at oppdrettere skal journalføre alt som foregår i pelsdyrgården, dyrene får større burplass, og kravene til fôring og tilgangen på drikkevann blir strengere.

Misfornøyd

Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH tar på sin side fullstendig avstand fra Landbruksministerens uttalelser og kaller forskriften verdiløs i pressemeldingen sin.

”Hensyn til dyrenes adferdsbehov er fraværende i den nye forskriften – når man ser gjennom de runde formuleringene om dyrevelferd, gjenstår det grelle faktum at dyrene lever sitt liv i trange nettingbur,” skriver de i en pressemelding på hjemmesiden sin.

Et minkbur forblir 0,27 m² i grunnflate, men økes til 0,47 m² dersom dyret er over 4,2 kg. Revebur for enkeltrev vil gå fra 0,8 m² til 1,2 m², og 2 m² for store dyr på over 20 kg.

NOAH er ikke fornøyde, og reagerer på at Brekk skal ha karakterisert reglene som de strengeste i verden.

”Flere andre land har langt strengere regler enn dette – f.eks. krav til svømmemuligheter for mink og mulighet for å tilfredsstille gravebehov for rev.”

- Oppdrettere vil slite

Medlemsorganisasjonen Norges Pelsdyralslag omfatter rundt 350 pelsdyrgårder. De ser mye positivt i forskriften, men tror endringene kommer til å by på utfordringer.

- Den inneholder en rekke gode forbedringer som vil bidra til å styrke dyrevernet. Men kravene er tøffe, og mange oppdrettere vil nok få det vanskelig, sier til journalen.

 

Emneord: