Slik får du mest igjen på selvangivelsen

30. april er siste frist for å levere selvangivelsen. Får du pengene du har krav på? Sjekk Journalens studentguide.
Onsdag, 13 april, 2011 - 14:55


I den globale oppvarmingens tidsalder har telesmelting og vårflom blitt utkonkurrert av jordskjelv og tsunamier, mens primstaven gjør best nytte for seg som balltre. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi tar vare på de få sikre vårtegnene som finnes, og et av dem er selvangivelsen.

Men også dette vårtegnet er truet. Dette er jo også den teknologiske tidsalder, og nå har vi faktisk kommet så langt at ikke et eneste tastetrykk er nødvendig for å kunne kalle seg lovlydig skattebetaler. Du kan egentlig bare la det skure og gå, sprade gatelangs i vårsola, drikke verdens dyreste utepils og la noen andre gjøre jobben.

Hør hvordan studenene ved Høgskolen i Oslo reagerer når selvangivelsen dukker opp i posten.

Kanskje er det blitt for enkelt – visse ting kan det nemlig lønne seg å sjekke, før man skuffer selvangivelsen inn mellom pizzaemballasjen og melkekartongene.

Vi tok en prat med Gry Nilsen i  Skattebetalerforeningen, som hadde disse tipsene å komme med:

1. Sjekk om du har rett til pendlerfradrag.

Dersom du er borteboer og arbeider på studiestedet ditt utenfor semestereret (for eksempel i sommerferien) kan du har rett på pendlerfradag når du reiser hjem i arbeidsperioden. Dette avgjøres skjønnsmessig, men de som bor og arbeider mer enn 100 km hjemmefra bør undersøke.

2. Pass på at alle inntekter er kommet med.

Studenter har ofte flere arbeidsgivere. Pass på at alle dine arbeidsgivere har meldt din inntekt og trukket skatt. Hvis ikke risikerer både baksmell og strafferente.

3. Husk rentefradrag.

Dersom du har tatt opp lån og betalt renter, har du rett på rentefradrag. Det gjelder uansett om du har lånt av banken eller bestemor.

4. Tenk!

Selvangivelsen gir deg også en god anledning til å gjøre opp økonomisk status. Mange studenter har uforutsigbar inntekt, og da er ikke sikkert at skattetrekket blir riktig. Får du baksmell for i fjor kan det lønne seg å be arbeidsgiver trekke mer skatt i år. Du trenger ikke be om nytt skattekort av den grunn.

 

Flere tips her

Får du baksmell?

 

Emneord: