Ett mandat kan avgjøre valget i Lørenskog

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti mangler kun et mandat for å ha flertall i Lørenskog kommune. Bygdelisten "Lørenskog i våre hjerter" kan med sitt ene mandat avgjøre hvem som får makten i Lørenskog.
Tirsdag, 13 september, 2011 - 02:43


Da det tidlig mandag kveld ble kjent at Arbeiderpartiet fikk 49,8 prosent av forhåndsstemmene i Lørenskog kommune, kunne det nåværende maktpartiet i Lørenskog unne seg et smil. Men mer enn et smil ble det ikke. For selv om resultatene som kom inn mot midnatt var gode, ble de bare dårligere og dårligere for ordfører Åge Tovan og co.

Mangler et mandat

Da klokken slo midnatt og alle stemmene fra Lørenskog var klare, endte Arbeiderpartiet opp med 21 mandater av de 47 som er i kommunestyret. Dette tilsvarer 44 prosent av stemmene.

- Vi står sammen med SV, og de har to mandater. Dermed har vi 23 mandater og mangler kun et mandat for flertall, sier varaordfører Ragnhild Bergheim (Ap).

Bergheim omtaler valgnatta som en thriller utenom det vanlige. Dersom Arbeiderpartiet ikke skulle få noen flere allierte, blir det maktskifte. Da er det Høyre som tar over.

- Venstre og partiet “Lørenskog i våre hjerter” blir nå svært viktige vippepartier, sier Bergheim.

- Vi starter forhandlinger allerede i morgen. Vi i Arbeiderpartiet tror dette kan gå veien for oss, men uansett hva resultatet blir har vi gjort et godt valg, understreker hun.

Lørenskog kommune har vært ledet av Arbeiderpartiet de siste åtte årene. Før sommeren var det Høyre som lå best ann på meningsmålingene, mens det etter sommeren har vært Arbeiderpartiet som har ligget på topp.

Samarbeidet godt

Før mandagens valg omtalte statsviter Tore Marthinsen valget i Lørenskog kommune som uvanlig spennende.

- Her vil Venstre kunne få en helt unik vippeposisjon, uttalte han.

Nåværende Arbeiderpartiordfører Åge Tovan innser at Venstre nå har fått denne vippeposisjonen som Marthinsen spådde.

- Men hva som skjer videre vet vi ikke. Vi går noen spennende forhandlingsdager i møte. Vi har samarbeidet godt med Venstre de siste årene, men vi er nå på et punkt hvor ingenting er avgjort.

Tovan legger vekt på at det er deilig at ventingen er over, og at han er fornøyd med valget.

- Valgdagen er en dag full av venting. Det er som før en cupfinale. Du er nervøs og vet du ikke får gjort noe mer. Nå har folket talt, og Arbeiderpartiet har uten tvil gjort et godt valg.

Emneord: