Raddis i høyreland

Asker er den kommunen i Akershus som har flest fattige i forhold til innbyggertall, ifølge SSB. Bård Kjetil Dahl, førstekandidat i Asker Rødt, ønsker å endre på dette om han får plass i kommunestyret.
Mandag, 12 september, 2011 - 23:29


- Det er spennende: De siste målingene jeg har sett sier at vi ligger på 1,2 prosent oppslutning, så det er jo kanskje bare et titalls stemmer det står på.

Dahl mener Rødts stemme trengs i et ellers alt for enig politisk miljø:- Alt er ikke så rosenrødt i denne kommunen heller. I sommer kom det fram at Asker er den kommunen i Akershus med prosentvis flest fattige. Det har jo vært en tendens i Norge de siste 20 årene at de rike blir rikere. Vi ønsker å snu den utviklinga.

Ta penger fra de rike

- Hvilke store grep ville du tatt, om du kunne?

- Det finnes vanvittig mye penger i samfunnet. Oppover 80-tallet tjente den rikeste 1% av befolkningen 26 ganger mer enn den fattigste prosenten. I dag tjener de rikeste 128 ganger normalinntekta. Mye penger kan tas fra de rike. Og så må børsen skattelegges.

- Og på et lokalt plan?

- Kollektivtrafikken må rustes opp! Det er alt for mange biler og for lite kollektivt. Og så trenger vi flere sykehjemsplasser. Der må vi ha overkapasitet.

Faller for enkle løsninger

- Hva synes du egentlig om fokuset på enkeltsaker i lokalvalget? Glemmer man ideologiene som ligger til grunn?

- Vi lever jo ikke akkurat i den store ideologiens tidsalder. Det er et tap. Folk faller for de enkle løsningene uten å se de lange trekka. Jeg ønsker at skolen tar mer ansvar for å informere om ulike ideologier, det tror jeg er sunt for det politiske engasjementet.

- Hvordan er det egentlig å være blodrød i Asker?

- Ganske ensomt. Vi blir møtt med en ganske avvisende holdning ute på valgstands. En del av tida på stand går dessverre med til å svare folk som sammenligner oss med tidligere såkalte kommunister.

Velstand er arvelig

- Hvor henter dere motivasjonen fra?

- Fra alle de som støtter oss. Det er en del av de også! Jeg stilte som førstekandidat fordi jeg ble spurt om å gjøre det. Også var det en gjeng som sa at de var motiverte og ville drive valgkamp.

- Hva er det verste du hører andre politikere si?

- At det er folks egen skyld og ansvar hvis du ikke havner på den grønne gren her i livet. Da underkjenner man det fakta at klasse og velstand er veldig arvelig her i landet.

- Trenger det norske demokratiet forandring?

- Ja. Det norske demokratiet er litt oppskrytt. Jeg tror folk har en avmaktsfølelse i forhold til å ha innflytelse på sitt eget liv. Vi i Rødt ønsker en mye større deltakelse for velgere. For eksempel ved budsjettbehandlinger.

- Når sitter Rødt med makta i Asker?

- Uka etter at paven blir protestant, kanskje? Foreløpig er nok middelklassen jevnt over for mette til å tenke på Rødt i makta. Men, om vi får inn én representant, er vi fornøyde med dette valget.

Emneord: