Vingler inn i stemmelokalene

Elleve prosent av befolkningen bestemmer seg ikke for hva de skal stemme før selve valgdagen.
Mandag, 12 september, 2011 - 23:17


Politikernes innsats i sluttspurten kan være avgjørende for å fange de vinglete velgerne. Journalen traff en vingler som kom til vallokalet i Lillestrøm, og ikke visste hva han skulle stemme eller om han skulle stemme:

– Men jeg tenkte at også min stemme er verdt noe i et forsøk på forandring. Så spørs det om andre vingler i samme retning som meg, sier Håvard som ikke ønsker å oppgi etternavn.

Han er blant tidelen av Norges befolkning som ikke bestemmer seg før på valgdagen. I Skedsmo kommune ble valgkampen og mobiliseringa offisielt avsluttet allerede på lørdag. Det til tross for at kommunen ligger an til et valg hvor de små marginene kan velte 101 års Ap-styre.


Familie har stor påvirkning

Tone Liljeroth, ordførerkandidat for Frp i Skedsmo, er på jobb som valgfunksjonær i valglokalene på Lillestrøm. Hun anser valgkampen som ferdig.

–  Etter ei hektisk uke med dør til dør-askjoner og levering av flyers i postkasser, synes de fleste det var greit å bruke valgdagen til valget. Men vi ser jo at flere ikke har bestemt seg ennå når de kommer inn i valglokalene, uttaler Liljeroth.
Hun mener de med størst påvirkningskraft hos vinglerne, er familie og kjære.

– Det hender det blir diskusjoner mellom partnere utenfor valgavlukkene. Når vi ber ektefeller om å gå inn én og én blir de stående å krangle utenfor, fortsetter Liljeroth.

Står nær hverandre

Lisa Aanes dro til valglokalene sammen med sin mor da hun skulle avgi sin stemme. Hun er enig med Liljeroth i at familien kan ha stor påvirkning.

– Barn arver som oftest en del fra familien. Selv om mamma ikke kunne påvirke valget mitt her inne i lokalet, stod vi jo ganske nært fra før, mener Aanes.

Mamma er bare delvis enig.

– Vi står nå på samme side i allefall. Men jeg tror nok hun kan påvirkes mer av meg, enn motsatt, legger hun til.


Vagt om mobilisering


Torgplassen var tom, og ingen politikere var å se i gatene på Lillestrøm. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

Etter meningsmålingen offentliggjort av Romeriket Blad den 10.september, kom det tydelig frem hvor spennende kveldens valg kommer til å bli. Høyre og FrP fikk i målingen 23 representanter inn i det nye kommunestyret, av totalt 47. Det samme antall representanter fikk dagens sittende konstellasjon, med Arbeiderpartiet i spissen.

Høyres ordførerkandidat, Kjartan Berland, uttalte i forbindelse med målingene at mobilisering ville være ekstra viktig de siste dagene av valget. Han pekte på vippesituasjonen og små marginer som viktige grunner.

– Det var likevel få tegn til mobilisering i Lillestrøm i dag?

– Nå må vi bare vente å se an resultatet. Det som er gjort er gjort, oppsummerer Berland.

 
 

Emneord: