Kåret til "Årets unge bonde"

Elisabeth Holand (31) fra Vestvågøy i Lofoten ble i går kveld kåret til Årets unge bonde 2011. - Ekstra hyggelig å vinne fordi jeg er dame, sier hun.
Torsdag, 17 november, 2011 - 11:21


Holand sier hun selv forventet at fjellbonden Einar Kverneggen fra Tynset skulle gå av med seieren.

- Da juryformannen leste opp begrunnelsen stemte alt med Einar, helt til han nevnte vervene jeg har. Einar var min personlige favoritt og den jeg heiet på, sier Holand.

Men Kverneggen selv synes Elisabeth vant fortjent.

- Den beste har nok vunnet, sier Kverneggen.

Ikke forberedt

Elisabeth Holand sier utnevnelsen kom som en overraskelse.

- Det siste Pappa sa til meg sa han kjørte meg til flyplassen var at jeg måtte tenke over hva jeg skulle si om jeg vant, men det gjorde jeg ikke, sier hun.

- Hva betyr det for deg å vinne?

- Det er ekstra hyggelig å vinne fordi jeg er dame! Det viser at damer kan få til minst like mye som menn, sier Holand, før hun fortsetter.

- Men jeg håper det betyr mer for næringen enn det gjør for meg. Det er bra om det får flere til å søke grønn utdanning. Dette viser at man kan være en ung, kvinnelig bonde med fire barn, og at driften likevel går veldig bra, sier hun.

Unge bønder har nye ideer

Elisabeth Holand mener at det beste med konkurransen er at finalistene fikk møtes i Oslo før kåringen.

- Det var morsomt at vi alle kunne samles og diskutere. V unge bønder har et annet syn på landbruk enn de som har vært lenge i bransjen, sier hun.

Finalistene var i et møte med landbruksministeren på onsdag, og fortalte om sine erfaringer om landbruket. De håper det vil bli enklere for unge bønder å starte opp.

- Kåringen er et steg i riktig retning. De åpner for at vi kan lufte hva vi mener, vi får representere en produksjon som er i liten skala. Våre synspunter er jo også viktige, sier Holand.

Til Barcelona

Som vinner får Elisabeth en tur til Barcelona, og en avløser som kan ta seg av gården mens hun er borte. Holand håper hun kan ta med barna.

- Jeg har aldri vært i Barcelona før, men det blir nok spennende!

Elisabeth Holand

  • 31 år gammel
  • Driver et gårdsbruk med Storfekjøtt-, potet- og melkeproduksjon sammen med faren Kåre Holand
  • Er alenemor til fire barn
  • Er varaordfører for Senterpartiet i Vestvågøy

Kilde: Nationen

Årets unge bonde

Kilde: Nationen

Emneord: