- Et kraftig signal til regjeringen

LO anbefaler Stoltenberg å droppe vikarbyrådirektivet.
Tirsdag, 31 januar, 2012 - 10:16


Landsorganisasjonens sekretariat avga i dag sin høringsuttalelse om EUs omstridte vikarbyrådirektiv.

- Gjennom et enstemmig vedtak anbefaler vi regjeringen ikke å innføre direktivet. Det er basert på den usikkerheten som ligger i virkningen av direktivet, sier leder Roar Flåthen i en pressekonferanse like etter møtet.

Hør Flåthens høringsuttalelse HER.

Frykter C-lag

Flåthen peker på at bruken av vikarbyråer har økt de siste årene.

- Når man bemanner opp igjen etter en nedgangsperiode, som de nå gjør i bygg- og anleggsbransjen, ser vi at mye av  bemanningen skjer gjennom vikarbyråer. Det er ikke noen tvil om at det har vært en økning etter første høring, som gir grunnlag for den bekymringa som er i våre rekker, sier LO-lederen.

Motstandere av direktivet tror det vil medføre økt inn- og utleie av arbeidskraft, en svekket fagforening og et såkalt C-lag i arbeidslivet. Tilhengere mener det vil sikre vikarer lik lønn og arbeidsvilkår som fast ansatte og motvirke sosial dumping.

- Veldig sterk motstand

Etter at LO-sekretariatet i 2010 stilte en rekke krav for å kunne anbefale en innføring av direktivet, la regjeringen i desember 2011 fram en tiltakspakke som svar.

I en pressemelding sier Flåthen at LO samlet sett er fornøyd med store deler av regjeringens tiltakspakke, men holder fast på at reservasjonsretten er et reelt alternativ.

- Usikkerheten har bare blitt større siden 2010, og det er nå en veldig sterk motstand mot direktivet, som LO nå deler, sier han.

Kollisjonskurs

Anbefalingen om ikke å implementere direktivet kan sette LO på kollisjonskurs med Arbeiderpartiet, som sammen med de borgerlige partiene har stemt for direktivet tidligere.

Ap-politiker Thor Erik Forsberg sier til nrk.no at LOs nei kan føre til en mulig omkamp internt i Ap.

- Enhver sterk uttalelse fra LO er det verdt å lytte til, sier Forsberg til statskanalen.

 

Emneord: