Bruker finn.no til salg av svartebørsbilletter

Justin Bieber-billettene ble utsolgt i rekordfart, men det er fortsatt mulig å kjøpe billetter av svenske aktører på norsk svartebørs.
Tirsdag, 9 april, 2013 - 16:06


En rask runde på finn.no, viser at det kun selges billetter til Justin Biebers konserter i utlandet. Dette fordi Finn allerede i september i fjor bestemte seg for å forby annonser med billettsalg til Biebers konserter i Norge, etter at de i 2011 opplevde at svartebørsbilletter til hans konsert var et stort problem. Likevel finnes det aktører som lurer seg unna.

Sniker seg rundt

På Finns nettsider finner Journalen en annonse som selger billetter til Justin Bieber i Stockholm. I annonsen reklamerer de for en egen hjemmeside kalt billettonline.no hvor billettkjøpet kan foregå.

Et klikk videre viser at de her ikke bare selger billetter til konserten i Sverige, men også til konserten på Telenor Arena. Disse billettene er dyrere enn originalbillettene. Nettsiden vi nå har blitt videresendt til har ingen norsk nettadresse, men heter biljettshop.se. Dermed rammes den ikke av svartebørsloven, som kun gjelder i Norge.

Svartebørsloven skal forhindre videresalg av billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn det billetten første gang ble solgt for.

Sverre Åril i Forbrukerombudet forteller at de ikke har vurdert denne problemstillingen konkret, men at spørsmålet vil bli om markedsføringen kan anses som rettet mot norske forbrukere.

– Dersom nettsiden de linker til er rettet mot norske forbrukere, bryter de svartebørsloven, sier Åril.

Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet på finn.no kjenner til Biljettshop fra tidligere.

– Biljettshop ble vurdert av forbrukerombudet i fjor høst, og der kom de frem til at det Biljettshop driver med ikke er ulovlig, sier Vinden.

Han forteller at Biljettshop har sagt de ikke skal selge billetter til norske arrangementer, men dersom praksisen nå har blitt endret, er de nødt til å ta saken opp igjen.

– Har ingen sammenheng

I en e-post til Journalen forteller Henrik Jonsson i Biljettshop at markedsføringen for Justin Biebers konserter i Norge på deres hjemmeside, ikke har noe å gjøre med annonseringen av Justin Biebers konserter i Sverige på finn.no.

– Mange norske kunder kjøper billetter til konsertene i Sverige fordi det nå er så billig å fly mellom for eksempel Oslo og Stockholm, skriver han.

Jonsson forteller også at billettene de selger til Justin Biebers konserter i Norge er til deres svenske kunder.

– De er sleipe

Markedssjef i Billettservice, Tormod Olsen, forteller at også de har kjennskap til Biljettshop. De har selv prøvd å ta tak i problemet tidligere.

– Vi har kontaktet Finn for å belyse måten Biljettshop driver, men fått beskjed om at de driver innenfor deres retningslinjer. Her er det et smutthull, sier Olsen, som mener Biljettshop er sleipe som driver på den måten.

For Billettservice er ikke aktører som Biljettshop og svartebørsen noe direkte problem, men markedsjefen mener det er synd for markedet.

– Det er kjedelig for publikum da det blir dyrt, sier han.

Til OsloJustin Bieber holder tre konserter på Telenor Arena i april. Foto: Flickr/Il Fatto QuotidianoHøyere priser

Og prisene som Biljettshop går ut med, er dyrere enn hva originalbillettene kostet, som er nettopp det som strider imot svartebørsloven.

Ønsker du en singel sitteplass til Justin Bieber på Telenor Arena, må du ut med 710 norske kroner, mens originalbillettene gikk for 530 kr.

Kjøper du en ståplassbillett gjennom Biljetshop, ender du opp med å betale 890 kroner i stedet for de 630 kronene det egentlig kostet.

 

Emneord: