Hva er egentlig handlingsregelen?

Valgkampen er så vidt i gang, og handlingsregelen diskuteres heftig. Men hva er egentlig handlingsregelen? Handler det om shopping, eller er det økonomi?
Onsdag, 24 april, 2013 - 14:21


Handlingsregelen går ut på hvor mye av oljepengene vi skal bruke hvert år. Handlingsregelen sier at budsjettet kan gå med et underskudd tilsvarende fire prosent av oljefondet. Det vil si at den gir statsbudsjettet lov til å ta maks fire prosent av oljefondet hvert år.

Handlingsregelen i reelle tall

Tom Staavi forklarer handlingsregelen slik på Vgs blogg: Når staten gjør opp sitt budsjett, later den som om den ikke har inntekter fra olje- og gassvirksomhet. I 2011 er regnestykket slik:

Inntekter uten olje 825 milliarder
- utgifter 960 milliarder
= underskudd 135 milliarder

Dette er det såkalte oljekorrigerte underskuddet. For å få budsjettet i balanse, tar man 135 milliarder fra oljefondet. Staten har mye høyere årlige oljeinntekter enn dette. Den andelen av de løpende oljeinntektene som overstiger 135 milliarder, blir derfor skutt inn i oljefondet og plassert i aksjer og rentepapairer.

Handlingsregel på dagsorden

Grunnen til at politikerne snakker så mye om handlingsregelen nå for tiden, er at et mulig regjeringsskifte ved høstens stortingsvalg kan bety at man går bort fra regelen. Frp vil at staten skal bruke mer oljepenger enn de fire prosentene som handlingsregelen sier at vi kan bruke.

Jens Stoltenberg anklager Høyre og Frp for ikke å ha avklart om de vil følge handlingsregelen eller ikke hvis de to partiene kommer i regjering, skriver Aftenposten. Høyre er positive til handlingsregelen, noe som gjør at Stoltenberg mener at en slik usikkerhet mellom to partier i en mulig regjering, er urettferdig mot norske bedrifter og arbeidstakere.

– Om de bruker mer enn handlingsregelen tilsier, så er noe av det første som vil skje at kronekursen går opp. Det svekker vår konkurransekraft, og det vil slå inn med én gang, sier han til Aftenposten.

Frp mener at man skal skille mellom bruk av oljepenger til framtidig investering, og bruk av oljepenger som bare er forbruk.

Hvorfor fire prosent?

Handlingsregelen bruker fire prosent som grense fordi det var en fire prosents realavkasrning i oljefondet da handlingsregelen ble tatt i bruk i 2001. For å forstå dette bedre, kan vi overføre det til bankinnskudd og renter. Se for deg at realavkastningen er de 100 kronene du får i rente hvis du har 1000 kroner i banken. Det er da meningen at vi bare skal bruke de oljepengene som vi får i “rente”, slik at fondet kan leve lenge.

Siden oljefondet ble opprettet i 1999 og fram til 2011, har realavkastningen vært nærmere tre prosent, skriver Staavi. Dette betyr at staten har brukt mer enn “rentene” de har fått, og de har også spist av innskuddet.

Se om studentene på HiOA vet hva handlingsregelen er

 

 

 

Emneord: