Landsmøte uten tenner

For fire år siden mente Arbeiderpartiet at staten burde dekke tannlegeregningen din. I år lover partiet mindre.
Fredag, 19 april, 2013 - 16:05


Da Journalen fredag møtte deltakere på landsmøtet til AP var det tilsynelatende bred enighet om at tennene skal omfattes av folketrygden. Etter gårsdagens avstemming viser det seg imidlertid at vi snakket med mindretallet. Du kan se video nederst i saken.

Etter at de rødgrønne partiene ble gjenvalgt i 2009 vraket de valgløftene om subsidiert tannpleie til fordel for noen konkrete tiltak som særlig skulle tjene de med dårligst økonomi. Denne ordningen fikk fornyet støtte på årets landsmøte.

Pris har mye å si

I år vedtok partiet tiltak som skal få flere i tannlegestolen. Det skal settes et kostnadstak for egenandelen på nødvendig tannbehandling, uten at taket spesifiseres. Partiet stemte nei om et tak på 3000 kroner. Dermed er det uklart hvor mye billigere tannlegeregningen kan bli for den enkelte.

Arbeiderpartiet ønsker å tilby hjelp til de med svak økonomi og dårlig tannhelse, men har ikke avgjort om stønad eller et egenandelstak er beste løsning.

Tannhelsen er dårligst blant dem med lavest utdanning og inntekt. I følge SSB er det rundt 140 000 mennesker i Norge som ikke kan gå til tannlegen fordi de ikke har råd. I fjor fikk TV2 flere hundre henvendelser fra personer som ikke har råd til å betale sine tannlegeregninger. Beløpene lå mellom 20.000 og 250.000 kroner, og de som var hardest rammet var de som levde av NAV-penger.

Del av kroppen

Ved forrige landsmøte konstaterte AP at tennene er en del av kroppen, og at tannlegebesøk derfor bør dekkes av staten på lik linje med andre helsetjenester. Dette har vært et av forslagene grasroten i partiet har kjempet for, men som partiledelsen alltid har vært kritisk til. En slik ordning vil være dyr. I forkant av årets valg synes Arbeiderpartiet å opptre mer forsiktig. Opposisjonen har blitt sterk.

For en måned siden antydet en meningsmåling utført for NRK at de borgerlige partiene vil gjøre brakvalg i september. Dersom tallene virkelig gjenspeiler folkemeningen kan Høyre og Fremskrittspartiet få over halvparten av stemmene i stortingsvalget. Målingen gir Arbeiderpartiet 27 prosent av stemmene, mens de andre regjeringspartiene SV og SP faller under sperregrensen. 

Tre på landsmøte

Journalen var på årets landsmøte og spurte gjester og delegater; hva er din mening om subsidiert tannpleie og hvor ofte går du til tannlegen.

 

Representert her er Ronja Breisnes og Ola Helmich Borchgrevink Pedersen fra AUF, og gjest Jan Petter Gundersen, som jobber i LO.

Emneord: