Legger våren på is

I år har nordmenn klaget på at temperaturmåleren har brukt uendelig lang tid på å gi tegn på vår. Men ifølge statsmeteorolog John Smits er vi rett og slett bare glemske.
Onsdag, 24 april, 2013 - 12:39


De leste nordmenn er klare til å sette skiene i de preparerte løypene for siste gang rundt påsketider. For etter påske er det vår, og da er vi klare til å dyppe føttene i saltvann fremfor hvit snø. Men i år har våren kommet sent, i hvert fall føles det sånn.

Meteorolog John Smits er slettes ikke bekymret for den litt forlengede vinteren, og sier dette ikke er et nytt fenomen.

– Det er sant at våren har kommet litt senere til Norge i år og andre områder på samme breddegrad, men det er kanskje snakk om et par uker, sier han.

Glemske nordmenn

Smits tror at nordmenn har opplevd våren som langt unna i år, fordi vi i fjor opplevde en rekordtidlig vår.

– Fordi våren kom så tidlig i år, og fjorårets mars var vår varmeste noensinne, så har folk en tendens til å glemme at våren egentlig ikke kommer så utrolig tidlig. I 2006 var det enda kaldere i mars og april enn det har vært i år, men det går i glemmeboken hos de fleste.

”Global weirding”

Det er uenigheter blant meteorologene om den noenlunde forlengde vinteren i år er en ren tilfeldighet eller om den kan knyttes direkte til klimaendringene. MPRs (Minnesota Public Radio) sjefsmeteorolog Paul Huttner nevner fenomenet ”global weirding” i en podcast på radiostasjonens nettsider.

– Det finnes stadig flere bevis på at det er en forbindelse mellom klimaendringene og ekstremvær. Dette kaller vi ”global weirding”, sier Huttner i podcasten.

”Global weirding” er et slags ordspill på global oppvarming, først brukt av den amerikanske meteorologen Hunter Levins. Han syntes dette begrepet var en bedre beskrivelse enn global oppvarming, fordi klimaendringene ikke bare vil føre til høyere temperaturer, men all slags rare og uforutsigbare værsituasjoner.

En teori for årets ”global weirding” er utbredelsen av isen på Arktis, og hvordan dette har ført til en varmelekkasje. Dette har igjen ført til en kaldere og forlenget vinter.

Tilfeldigheter

John Smits mener årets værsituasjon kun er en tilfeldighet, og at klimateorier slik som Huttners alltid blusser opp når folk trenger en forklaring på hvorfor temperaturen er som den er.

– Det har vært en del spekulasjoner om den litt senere våren skyldes varmelekkasjen på Arktis, men slike spekulasjoner kommer og går hvert eneste år, sier Smits.

Ifølge Smits er den sene våren et resultat av naturlige variasjoner, og derfor også helt tilfeldig.

– Hvor kaldt og varmt det er har det plasseringen av høytrykk og lavtrykk. Når det er høytrykk i sør-øst blir det varmere, og når det er høytrykk i nord blir det kaldere. I år har det vært mer høytrykk i nord-øst fra, og da er den litt forlengede kuldetiden helt naturlig, forklarer Smits.

 

 

Emneord: