Menn må inn i omsorgsyrkene

Skal Norge takle eldrebølgen, må vesentlig flere menn jobbe i omsorgssektoren. Det slår regjeringen fast i en ny stortingsmelding.
Mandag, 22 april, 2013 - 13:00


Stortingsmeldinga Morgendagens omsorg ble lansert på fredag. Her presenterer regjeringen en omfattende satsing på omsorgssektoren, for at Norge skal være i stand til å møte den uunngåelige eldrebølgen. I meldingen heter det at helse- og omsorgssektoren har gjort seg avhengig av en kvinnerolle som er i ferd med å gå ut på dato.

Medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Audun Lysbakken, sier utfordringene eldrebølgen gir, ikke kan løses uten mannlige omsorgsarbeidere.

– Menn er vår største ubenyttede ressurs, sier han.

For å få mennene inn i omsorgsyrkene, vil regjeringa finansiere flere prosjekter der menn kan få kortvarig praksisplass som hjelpepleier. I tillegg vil de vurdere om gutter skal kvoteres inn på sykepleierstudiet ved hjelp av kjønnspoeng.

– Må skje noe

I 2011 ble kun 12 prosent av årsverkene i det som kalles brukerrettet pleie- og omsorgstjeneste, utført av menn. Sykepleiere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere er de yrkesgruppene med færrest menn, og andelen menn i disse yrkene øker lite fra år til år.

– Det er ingen grunn til å tro at vesentlig flere menn vil velge omsorgsyrker uten at det skjer noen store endringer i utdanning og arbeidsmarked, sier Lysbakken.

Mer likestilt hjemme enn på jobb

Selv om menn er underrepresentert i omsorgsyrkene, er det ingen grunn til å tro at de ikke ønsker å ha omsorgsansvar. I 2011 var en tredjedel av de med betydelig privat ansvar for pleietrengende, menn. Det er en vesentlig økning fra 1999. Blant mennesker over 70 år, bruker menn mer tid på uformelt omsorgsarbeid enn kvinner. Det kan for eksempel være menn som tar vare på sin syke ektefelle.

– På dette området har likestillingen kommet lenger i familielivet enn i det offentlige, sier Lysbakken.

Skremt av kvinnedominerte miljøer

Den utfordringen har Trondheim kommune tatt. Med prosjektet “Menn i helsevesenet”, har menn fått praksisplasser på sykehjem eller i hjemmetjenesten. Prosjektet har vært en suksess, og av de 69 mennene som til nå har hatt praksisplass, har 57 begynt på helsefaglig utdanning. Tilbudet retter seg mot menn som er på vei til å velge utdanning eller som leter etter en ny karrierevei.

Lars Bø (22) er en av mennene som fikk praksisplass gjennom prosjektet. Han studerer nå sykepleie.

– Jeg tror mange menn synes de kvinnedominerte miljøene kan være ubehagelige, og det skjønner jeg godt. De damene kan være ganske bestemte, sier han.

Bø fikk praksisplass på sykehjem, der han for det meste pleide gamle mennesker.

– Det var litt trist med all sykdommen, men sånn er det å bli gammel. Det var aller mest koselig. Likevel kunne jeg ikke tenke meg å jobbe på sykehjem resten av livet. Jeg vil aller helst jobbe som ambulansesjåfør, sier Bø.

 

Emneord: