Nettbehandling av angst kan kutte kø

Ny behandling av angst over nett kan føre til at flere kan behandles. Studenthelsetjenesten i Oslo avventer å ta den i bruk, til tross for lange ventelister.
Fredag, 19 april, 2013 - 15:20


eMestring er en metode der man blir behandlet for angst og panikkangst over internett. Pasienten møter en terapaut ansikt til ansikt før behandlingen, men selve terapien foregår via en skjerm. Behandlingen har blitt forsket på ved Universitetet i Bergen og tatt i bruk ved Haukeland universitetsykehus.

Like bra som tradisjonell terapi

Forsker og prosjektleder for eMestring, Tine Nordgreen, forteller at forskningen viser at behandling over internett fungerer like godt som tradisjonell behandling.

–Det er en metode som har som hovedmål å minske ventelistene for terapi. Terapauten vil bruke mindre tid på hver pasient og dermed kunne motta flere pasienter, sier Nordgreen.

Behandlingen består ikke av chatting med terapauten, men forhåndslaget tekst med instruksjoner og oppgaver som pasienten skal løse. Deretter får pasienten spørsmål om egne symptomer. Behandlingen består av ni slike moduler og varer i tolv uker, men man må snakke med terapauten etter hver modul for å kunne gå videre til neste. Behandlingen er ikke tilgjengelig for alle, man får tilgang fra en terapaut etter å ha blitt diagnostisert.

Lange ventelister

Ventelistene til Studenthelsetjenesten i Oslo er lange, men de har ikke prøvd ut eMestring. Marit Eskeland, leder av studenthelsetjenesten, forteller at de er orientert om forskningen, men at de enda ikke vil ta det i bruk.

– Det er spennende med ny kunnskap og bruk av nye verktøy. Vi vil løpende diskutere om vi skal ta i bruk eMestring og andre lignende metoder. Det er viktig å vurdere ressursutnyttelse, brukererfaringer og kompetanseutvikling i lys av de forskningsresultater som kommer på dette feltet, forteller Eskeland.

eMestring blant studenter

Aksel Sinding, psykologstudent ved Universitet i Bergen, har tatt i bruk eMestring i sin hovedfagoppgave. Han forsket på to grupper med studenter. Den ene gruppen startet rett på behandling over internett etter å ha blitt diagnostisert med sosial angst, mens den andre hadde to timer med terapaut i forkant. Studiene viste at ca. halvparten av studentene hadde god effekt av behandlingen uavhengig av hvilken gruppe de deltok i.

– Konklusjonen er at veiledet selvhjelp, altså terapi over internett, fungerer og kan være like effektivt som ansikt-til-ansikt terapi. Man trenger ikke så mye terapeutkontakt, forteller Sinding.

Sinding mener at dette kan være en metode som kan passe bra for studenter hvis de har blitt nøye diagnostisert i forkant. Han presiserer at eMestring er en metode som ikke passer for alle psykiske lidelser, og at det er viktig at pasienten er motivert til å bruke metoden.

– Det som er så bra med eMestring, er at de som ikke har de tyngste diagnosene kan få behandling på nett samtidig som de står på venteliste til å møte en terapaut ansikt till ansikt, sier Sinding.

Viktig å kutte køen

Tone Vesterhus, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, mener det er viktig for studiehverdagen til studentene at ventelistene kuttes på psykologtjenesten til Studenthelsetjenesten.

– Det er helt tydelig at hvordan man trives med seg selv og med andre, har innvirkning på hvordan man presterer i studiehverdagen. Vi er positive til behandling over nett hvis det er en legitim metode som kan bidra til å kutte køen, forteller Vesterhus.

Tone Vesterhus Lederen av Velferdstinget presiserer viktigheten av at køen blir kuttet.

Tone Vesterhus ser viktigheten av at studenter som sliter for raskere hjelp. Foto: Anna Lund Bjørnsen

 

 

 

 

 

Emneord: