Normal eller unormal?

I mai kommer en ny diagnosemanual for psykiatriske lidelser (DSM-5), og terskelen for å få en diagnose blir betydelig lavere.
Fredag, 19 april, 2013 - 15:54


I Norge er diagnosemanualen for psykiatriske lidelser (ICD-10) sterkt påvirket av DSM-systemet som er utarbeidet av American Psychiatric Association.

Her er noen av de nye diagnosene vi kan forvente å se mere til:

Disruptive Mood Dysregulation Disorder, eller opposisjons- og trassforstyrrelse (ODD).  Karakterisert ved  overdrevne verbale og fysiske raseriutbrudd hos barn mellom 6 og 18 år, både hjemme og på skolen. Hyppighet på gjennomsnittlig 3 ganger eller mer per uke.  Humør mellom utbruddene er surhet og aggressivitet, og er lett å observere for andre.

Normal sorg hos pårørende etter dødsfall blir Major Depression Disorder, eller alvorlig depressiv episode. Karakterisert ved et lavt stemningsleie over lengre tid, og en manglende evne til å finne glede ved aktiviteter han/hun likte tidligere. Personen plages av følelser av  håpløshet, meningsløshet og verdiløshet. Isolerer seg og har minsket eller fravær av seksuell lyst.

Glemsomhet blir Minor Neurocognitive Disorder. Karakteriseres av å bli lett distrahert når flere elementer konkurrerer med hverandre. For eksempel  TV, radio, samtale i ett og samme rom. Vanskeligheter med å tenke klart i tilsvarende miljø. Har også vanskeligheter med å ta matematiske utregninger i hodet, og glemmer telefonnumre rett etter at de har blitt nevnt. Har problemer med komplekse oppgaver og må ta en ting av gangen. Gjentar seg selv i samtaler og må lese om igjen linjer og avsnitt i bøker for å få med seg innholdet.

Konseptet “avhengighetsadferd” – eller Behavioral  Addictions. Karakterisert ved at du utfører en aktivitet ofte over en lengre periode, og at dette blir hovedfokuset i livet ditt. Eksempler er nettsurfing, spill og sex. Personen tenker kontinuerlig på aktiviteten, og opplevelser og fornemmelse av tid og omfang forsvinner.

DSM-5 tilbyr ikke bare nye diagnoser, men også underterskeldiagnoser. Så hvis du ikke oppnår tilstrekkelig mange av kriteriene for en diagnose, faller du nødvendigvis ikke ut av systemet, men blir bare ansett som litt mindre unormal.

 

 

 

 

 

Emneord: